Ontdek 5 soorten slaapthee waardoor je snel in slaap valt

In de vroege avond een kopje thee drinken is lekker, goed voor de hydratatie van je lichaam en kan je slaaphygiëne ondersteunen.

Van sommige thee wordt zelfs gezegd dat het je slaperig maakt, zoals valeriaan en kamillethee.

Toch zit het meest rustgevende aspect waarschijnlijk in het bewust ontspannen tijdens het drinken van de warme drank.

In dit artikel ontdek je de beste slaapthee die goed zijn voor ontspanning voordat je naar bed gaat.

Waarom is thee voor het slapengaan zo gunstig?

Thee ontspannen voor slapen

Het is goed om ’s avonds nog een lichte thee te drinken voordat je gaat slapen omdat je tijdens je slaap niet drinkt, maar wel vocht verliest.

Veel mensen zijn als ze ’s ochtends ontwaken dan ook licht uitgedroogd, soms zelfs met hoofdpijn tot gevolg. Dit komt vooral vaak voor als iemand last heeft van nachtzweten.

Qua hydratatie van je lichaam is het dus niet alleen slim om ’s avonds nog een kopje thee te drinken voor je gaat slapen, maar ook om ’s nachts een glas water naast je bed te hebben staan en die bij het wakker worden direct leeg te drinken.

Als je ’s avonds nog een theetje neemt zorg er dan wel voor dat je niet te laat op de avond nog een hele pot wegtikt. De kans is dan groot dat je er ’s nachts dan meerdere keren uit moet om te plassen. Terwijl het de bedoeling is dat je lekker doorslaapt en goed uitrust.

Het beste is dus om vroeger op de avond 1 of 2 kopjes slaapthee te drinken.

Let er op dat niet alle thee geschikt is om ’s avonds te drinken, zwarte thee en groene thee bevatten namelijk cafeïne, wat je ’s avonds juist wilt vermijden door de opwekkende kwaliteiten.

In principe zijn alle kruidentheeën geschikt als avondthee, aangezien die geen cafeïne bevatten.

Deze theeën worden door sommige mensen ook gezien als een natuurlijk slaapmiddel.

De beste slaapthee om snel in slaap te vallen

1. Kamillethee

Kamille

Kamillethee is in meerdere vormen verkrijgbaar, bijvoorbeeld in de natuurwinkel en supermarkt.

De meest voorkomende soort is de hele gedroogde bloemen van de kamilleplant, dus de gele zaden, het hart en de witte bloemblaadjes.

Door het drogen laten de zaadjes en de bloemblaadjes vaak los waardoor de thee makkelijker te doseren is.

Je kunt ook zelf verse kamille plukken en die laten drogen. Door het drogen is het gemakkelijker om er thee van te zetten en wordt de smaak en de werking intenser.

Thee-ei of theezeefje

Je kunt deze losse thee in een thee-ei of theezeefje in je kopje hangen en daar gekookt water overheen gieten.

Afhankelijk van je smaak laat je de thee 5 tot 10 minuten staan, de thee neemt dan een lichtgele kleur aan. Drink de thee 1 tot 2 uur voor je naar bed gaat.

Thee ei

Bekijk thee-ei

Ook is in de supermarkt kamillethee verkrijgbaar in theezakjes. De kamille daarin is vaak gedroogd en gehakt en sommige merken voegen er een andere smaak aan toe, zoals gember of sinaasappelschil.

Op de verpakking lees je hoe je de thee het beste laat trekken.

Verder komt kamille vaak voor in theesoorten, los of in zakjes, die speciaal gericht zijn op het in de hand werken van slaap.

Deze theeën bevatten vaak een aantal verschillende ingrediënten die samen een smaakvolle infusie maken en zijn zeker aan te raden om mee af te wisselen.

Kamille staat verder bekend om zijn herstellende eigenschappen.

Al in vroege tijden werd kamille gebruikt als anti-bacterieel middel en tegenwoordig wordt kamillethee (met honing) ook aangeraden om te drinken tijdens verkoudheden en keelontstekingen.

Kamille bevat ontsmettende en ontstekingsremmende kwaliteiten en werkt ontspannend. [2]

Bekijk de beste Kamille thee

2. Sint-janskruid

Sint janskruid

Sint-janskruid wordt vaak aangeraden bij mensen die last hebben van lichte depressiviteit.

Het kruid beïnvloedt de hormonen in de hersenen op een bepaalde, nog niet aangetoonde manier, waardoor depressieve gevoelens kunnen afnemen.

Sint-janskruid werkt zeer ontspannend, bevat geen cafeïne en kan daarom als rustgevende thee gedronken worden in de avond. [3]

De beste biologische Sint-janskruid thee

Wel moet je goed oppassen bij het gebruik van sint-janskruid, zeker als je daarnaast medicijnen slikt.

Het is bijvoorbeeld bekend dat sint-janskruid de werking van de anti-conceptiepil vermindert, wat betekent dat je mogelijk zwanger kunt raken. [4]

Ook de werking en bijwerkingen van een hele lijst andere medicijnen kunnen verminderen of veranderen bij het gebruik van sint-janskruid.

Daarnaast kan het kruid invloed hebben op de groei van een baby via de placenta of via borstvoeding. [5]

Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of op dagelijkse basis één of meerdere medicijnen gebruikt is het daarom verstandiger om geen sint-janskruid te gebruiken als rustgevende thee voor in de avond, of het geplande gebruik te overleggen met je huisarts.

Jacob Hooy Sint janskruid thee

Bekijk prijs

3. Valeriaan

Valeriaan thee

Valeriaan is bij uitstek hét kruid dat wordt aangeraden bij slaapproblemen en wordt veel gebruikt in kruidenmelanges, aromatherapie of badolie, met het doel om de slaap te verbeteren.

Valeriaan is gedroogd los verkrijgbaar in de natuurwinkel of als ingrediënt in slaapmelange thee uit de supermarkt of thee-speciaalzaak.

Je kunt thee zetten van losse valeriaan door de valeriaan in een theezeefje of thee-ei te doen en er kokend water overheen te gieten.

Je kunt het direct opdrinken of je kunt een hele pot thee zetten en het een hele dag laten trekken.

Valeriaan is licht rustgevend, ontspannend en stress-verminderend, daarom wordt het vaak aangeraden om de slaap te verbeteren.

Niet iedereen merkt de rustgevende effecten van valeriaan en sommige mensen moeten er even aan wennen.

Het is mogelijk dat je bij het eerste gebruik licht last van je maag krijgt, maar dit effect neemt af naarmate je de valeriaan langer gebruikt. [6]

Valeriaan-thee kun je het beste drinken een uur voor je naar bed gaat. Het effect dat slaperig maakt houdt maximaal 2 uur aan.

Valeriaan heeft geen wisselwerkingen met andere medicijnen.

Over mogelijke schadelijke invloed op een (ongeboren) baby is te weinig bekend, daarom wordt gebruik van valeriaan tijdens zwangerschap en borstvoeding afgeraden. [7]

Zelf valeriaanthee zetten?

Valeriaan wortel thee

Bekijk prijs

4. Lavendel

Lavendel

Een ander zeer bekend rustgevend kruid is lavendel.

Lavendel is waarschijnlijk één van de meest gebruikte planten in aromatische producten.

Daarom is het bij dit kruid belangrijk om te weten of er echt lavendel in verwerkt zit of alleen lavendel-aroma.

Deze laatste is een sterk geconcentreerde of nagemaakte geur en bevat daarom niet de echte rustgevende kwaliteiten van de plant.

Lavendel is gedroogd te koop in de natuurwinkel, als prachtig plantje te koop in het tuincentrum of als ingrediënt in melanges voor slaap of ontspanning uit de supermarkt.

Ook kun je badolie of aromatherapie-druppels van lavendel kopen, vaak in de natuurwinkel.

De geur is heerlijk rustgevend en de paars-grijzige kleur van de thee geeft je echt een heilzaam gevoel.

Lavendelthee is te maken door gedroogde lavendel in een thee-ei of theezeefje te doen en daar kokend water overheen te gieten.

De hoeveelheid is aan je eigen smaak aan te passen.

5. Muntthee

Muntthee

Munt wordt door de heerlijk frisse smaak vaak gezien als een opwekkend plantje, maar muntthee is juist een zeer ontspannende drank.

Natuurlijk bevat muntthee geen cafeïne, het voordeel daarvan is ook dat het geen vocht aan je lichaam onttrekt.

Daarnaast wordt muntthee vaak aangeraden als natuurlijke maagzuurremmer en kan het ongemakkelijke gevoel van een volle maag snel verminderen.

Munt is in verschillende vormen verkrijgbaar, los in de natuurwinkel of als ingrediënt in theemelanges uit de supermarkt of theespeciaalzaak.

Gedroogde munt is vaak gehakt in theezakjes verkrijgbaar en geeft zeker de muntsmaak en de positieve effecten, maar mist wel de verse frisheid van verse munt.

Ook is er pepermuntolie, -zalf en -crème verkrijgbaar, dat een zeer positief effect heeft bij verkoudheid en jeuk. [1]

Losse muntthee met zoethout haal je voordelig hier.

Munt kun je ook als plantje kopen in het tuincentrum of de supermarkt. Indien je er goed voor zorgt geeft een muntplant je continu heerlijk verse munt, zeker als je de plantjes verstekt.

Bekijk bijvoorbeeld eens deze Mexicaanse muntthee met heilzame werking om zelf te groeien.

Verse muntthee zet je door een aantal takjes munt (naar smaak) in een mok of glas te doen en daar heet water overheen te gieten.

De munt kun je gewoon in het glas laten zitten, deze kruideninfusie zal niet snel te sterk worden qua smaak.

Veel mensen vinden muntthee heerlijk met een lepeltje honing er doorheen.

Let wel op dat je ’s avonds niet teveel honing in je thee doet, de suikers kunnen opwekkend zijn, iets oprispend maagzuur geven en je op die manier wakker houden.

Nog steeds moeite met slapen?

Kruidenthee

Heb je al een rustgevend slaapritueel met een kopje ontspannende thee ingevoerd, maar wil het inslapen toch niet zo goed lukken?

Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL