Oorzaken slapende handen bij wakker worden + Oplossingen

Slapende handen zijn een veelvoorkomend probleem waarbij mensen last hebben van tintelingen, pijn of een doof gevoel in de handen. Dit kan vervelend zijn en kan de kwaliteit van leven aantasten.

In dit artikel zullen we kijken naar de mogelijke oorzaken van slapende handen, de verschillende behandelmethoden en hoe je kunt voorkomen dat je handen gaan slapen.

We zullen ook enkele oefeningen bespreken die kunnen helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de spieren rond de pols te versterken. Lees verder om meer te weten te komen over slapende handen.

Carpale tunnelsyndroom

Carpale tunnelsyndroom is een aandoening waarbij er druk op de zenuwen in de pols komt, wat kan leiden tot tintelingen, pijn en slapende handen. Dit komt doordat de zenuwen die naar de hand lopen door een kanaaltje in de pols lopen, dat bekend staat als het carpale tunnel. Als er druk op de zenuwen komt, kan dit leiden tot irritatie en ontstekingen, wat de symptomen veroorzaakt. Carpale tunnelsyndroom kan veroorzaakt worden door verschillende dingen, zoals overbelasting van de polsen, zwangerschap en bepaalde medische aandoeningen. Het is belangrijk om dit te laten onderzoeken door een arts om te bepalen wat de oorzaak is en hoe het behandeld kan worden.

Er zijn bepaalde oefeningen die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van carpaal tunnelsyndroom. Deze oefeningen zijn bedoeld om de bloedcirculatie te bevorderen en de spieren rond de pols te versterken. Het is belangrijk om de oefeningen onder begeleiding van een arts of fysiotherapeut te doen, om te voorkomen dat er schade ontstaat. Een aantal voorbeelden van oefeningen voor carpaal tunnelsyndroom zijn:

 1. Polsbuigingen: buig de polsen naar beneden en naar boven om de spieren rond de pols te versterken.
 2. Polsdraaiingen: draai de polsen in kleine cirkels om de bloedcirculatie te bevorderen.
 3. Handspreiden: spreid de vingers uit en samen om de spieren in de hand te versterken.
 4. Handkantelingen: til de hand op en til de handpalm naar beneden en naar boven om de bloedcirculatie te bevorderen.

Het is belangrijk om de oefeningen regelmatig te doen om het effect te behouden.

B12 tekort

Slapende handen kunnen een teken zijn van een B12-tekort. B12 is een vitamine die belangrijk is voor de gezondheid van de zenuwen en het bloed. Een tekort aan B12 kan leiden tot tintelingen en pijn in de handen en voeten, vermoeidheid, duizeligheid en andere symptomen. Het is belangrijk om dit te laten onderzoeken door een arts om te bepalen of een B12-tekort de oorzaak is en hoe het behandeld kan worden.

Een B12-tekort kan op verschillende manieren behandeld worden. De behandeling hangt af van de oorzaak van het tekort en de ernst van de symptomen. Sommige mogelijke behandelmethoden zijn:

 1. B12-supplementen: B12-supplementen kunnen worden ingenomen in de vorm van pillen of injecties om het tekort aan te vullen.
 2. Voeding: het is mogelijk om het B12-tekort te verhelpen door voeding te eten die rijk is aan B12, zoals vlees, vis, melk en eieren.
 3. Maagzuurremmers: sommige mensen hebben moeite met het opnemen van B12 uit voeding vanwege een tekort aan maagzuur. In dit geval kan het helpen om maagzuurremmers te gebruiken om het opnemen van B12 te verbeteren.
 4. Darmoperatie: in sommige gevallen kan een darmoperatie nodig zijn om het B12-tekort te verhelpen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er een aandoening is die ervoor zorgt dat het lichaam niet in staat is om B12 uit voeding op te nemen.

Het is belangrijk om dit te bespreken met een arts.

Alcohol gebruik

Alcohol kan een van de oorzaken zijn van slapende handen. Alcohol kan de bloedvaten vernauwen en de bloedcirculatie belemmeren, wat kan leiden tot tintelingen en pijn in de handen en voeten. Bovendien kan alcohol leiden tot nerveuze schade, wat ook kan verklaren waarom de handen slapen. Het is belangrijk om te laten onderzoeken door een arts als er sprake is van alcohol en slapende handen. Het is ook belangrijk om professionele hulp te zoeken voor het alcohol zelf.

Ganglioncyste

Een ganglioncyste is een goedaardige cyste die op de handen en polsen kan voorkomen. Deze cyste is gevuld met een vloeistof en kan leiden tot zwelling en pijn op de betreffende plek. In sommige gevallen kan een ganglioncyste ook leiden tot slapende handen, doordat de cyste druk uitoefent op de zenuwen in de pols. Het is belangrijk om dit te laten onderzoeken door een arts, omdat een ganglioncyste soms behandeld moet worden om verdere complicaties te voorkomen.

Een ganglioncyste kan op verschillende manieren behandeld worden, afhankelijk van de grootte en de plaats van de cyste en de ernst van de symptomen. Sommige mogelijke behandelmethoden zijn:

 1. Wachtende houding: in sommige gevallen kan het volstaan om te wachten en te kijken of de cyste vanzelf verdwijnt. Dit gebeurt soms als de cyste klein is en geen symptomen veroorzaakt.
 2. Aspiratie: de cyste kan worden leeggezogen door middel van een naald, waardoor de druk op de zenuwen vermindert en de symptomen verdwijnen.
 3. Injectie: de cyste kan worden behandeld door middel van een injectie met een steroïde of een ander medicijn, wat kan helpen om ontstekingen te verminderen en de cyste te laten verdwijnen.
 4. Operatie: in sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de cyste te verwijderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de cyste groot is of als andere behandelmethoden niet effectief zijn.

Suikerziekte

Suikerziekte, ook wel diabetes mellitus genoemd, is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Dit komt doordat het lichaam te weinig insuline aanmaakt of niet goed op insuline reageert. Suikerziekte kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, nierschade en zenuwschade. In het geval van zenuwschade kan suikerziekte leiden tot tintelingen en pijn in de handen en voeten, waardoor de handen slap kunnen worden. Het is belangrijk om suikerziekte te laten behandelen door een arts om complicaties te voorkomen.

Versleten nekwervels

Versleten nekwervels, ook wel cervicale osteoartritis genoemd, is een aandoening waarbij de kraakbeenlaag tussen de nekwervels slijt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en beperkte beweging in de nek. In sommige gevallen kan versleten nekwervels ook leiden tot tintelingen en pijn in de handen en armen, waardoor de handen slap kunnen worden. Het is belangrijk om dit te laten onderzoeken door een arts om te bepalen of de nekwervels de oorzaak zijn en hoe deze behandeld kunnen worden.

Slaaphouding

De slaaphouding kan invloed hebben op de bloedcirculatie en daarmee op het gevoel in de handen. Het is belangrijk om een goede slaaphouding aan te nemen om de bloedcirculatie te ondersteunen en te voorkomen dat de handen slap worden.

Een goede slaaphouding is een houding waarbij de rug recht en ontspannen is, de schouders ontspannen hangen en de handen en polsen niet in een onnatuurlijke positie komen. Het is ook aan te raden om een zacht kussen of handbeschermer te gebruiken tijdens het slapen om druk op de polsen te voorkomen.

De beste slaaphouding is een houding waarbij de rug recht en ontspannen is, de schouders ontspannen hangen en de handen en polsen niet in een onnatuurlijke positie komen. Dit kan helpen om de bloedcirculatie te ondersteunen en te voorkomen dat de handen slap worden.

Het is ook aan te raden om een zacht kussen of handbeschermer te gebruiken tijdens het slapen om druk op de polsen te voorkomen. Verder is het belangrijk om te proberen om de nek, de schouders en de onderrug in een neutrale positie te houden tijdens het slapen, zodat er geen spanning op de spieren en de gewrichten komt.

Zenuwbeschadiging

Zenuwbeschadiging kan leiden tot tintelingen, pijn en slapende handen. Dit komt doordat de zenuwen verantwoordelijk zijn voor het verzenden van prikkels vanuit het lichaam naar de hersenen en omgekeerd. Als de zenuwen beschadigd raken, kan dit leiden tot een verstoorde communicatie tussen het lichaam en de hersenen, wat de symptomen veroorzaakt. Zenuwbeschadiging kan veroorzaakt worden door verschillende dingen, zoals trauma, infecties, ziektes en bepaalde medicijnen. Het is belangrijk om dit te laten onderzoeken door een arts om te bepalen wat de oorzaak is en hoe het behandeld kan worden.

Zenuwbeschadiging in de handen kan op verschillende manieren behandeld worden, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de beschadiging. Sommige mogelijke behandelmethoden zijn:

 1. Medicijnen: sommige medicijnen, zoals pijnstillers en ontstekingsremmers, kunnen helpen om de pijn en de ontstekingen te verminderen.
 2. Fysiotherapie: fysiotherapie kan helpen om de spieren in de handen te versterken en de bewegingen te verbeteren. Dit kan helpen om de symptomen te verminderen en de zenuwen te beschermen.
 3. Chirurgie: in sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om druk op de zenuwen te verminderen of om de beschadigde zenuwen te repareren.
 4. Leefstijl: het is belangrijk om een gezonde leefstijl te behouden om de kans op zenuwbeschadiging te verkleinen. Dit betekent onder andere dat je voldoende beweegt, gezond eet en stress vermijdt.

Raadpleeg altijd eerst een arts voordat je met een behandelmethode start.

Praktische oefeningen

Er zijn bepaalde oefeningen die kunnen helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en te voorkomen dat de handen slap worden. Het is belangrijk om de oefeningen onder begeleiding van een arts of fysiotherapeut te doen, om te voorkomen dat er schade ontstaat. Een aantal voorbeelden van oefeningen die kunnen helpen om de bloedcirculatie te verbeteren zijn:

 1. Polsbuigingen: buig de polsen naar beneden en naar boven om de spieren rond de pols te versterken.
 2. Polsdraaiingen: draai de polsen in kleine cirkels om de bloedcirculatie te bevorderen.
 3. Handspreiden: spreid de vingers uit en samen om de spieren in de hand te versterken.
 4. Handkantelingen: til de hand op en til de handpalm naar beneden en naar boven om de bloedcirculatie te bevorderen.

Het is belangrijk om de oefeningen regelmatig te doen om het effect te behouden.

Conclusie: slapende handen oplossen

Het is belangrijk om slapende handen te laten onderzoeken door een arts, omdat dit een symptoom kan zijn van onderliggende aandoeningen die behandeld moeten worden. Er zijn verschillende oorzaken van slapende handen, zoals alcoholmisbruik, suikerziekte, versleten nekwervels en carpaal tunnelsyndroom. Er zijn ook verschillende behandelmethoden voor slapende handen, afhankelijk van de oorzaak. Het is belangrijk om dit te bespreken met een arts om de juiste behandeling te kiezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL