6 gezonde wetenschappelijk bewezen voordelen van naakt slapen

Naakt slapen is iets dat maar een klein gedeelte van de bevolking doet, ongeveer 8% van alle mensen slaapt naakt, tegenover 74% die een pyjama dragen [1].

De meeste mensen die naakt slapen doen dat bovendien alleen in de zomer, wanneer het vaak te warm is om iets aan te hebben. Andere mensen hebben er zelfs dan gevoelsmatig moeite mee om geen kleding te dragen en vinden het moeilijk om in slaap te vallen.

Of je wel of geen kleding draagt terwijl je in bed ligt lijkt misschien een vrij banale kwestie op het eerste gezicht, maar naakt slapen brengt echter vele voordelen met zich mee.

Probeer het binnenkort zelf eens uit!

6 redenen waarom naakt slapen gezond is

1. Val sneller in slaap

naakt slapen in slaapvallen

Naakt slapen kan een positieve invloed hebben op hoe lang het duurt voor je in slaap valt, zeker wanneer het erg warm is.

De ideale omgevingstemperatuur om in slaap te vallen is tussen de 16 en 19 graden. [2]

Als je erg moe bent en je melatonine-niveau piekt terwijl je in bed ligt, dan koelt je lichaam snel af. Die afkoeling is essentieel om in slaap te kunnen vallen.

Dat is ook de reden dat het in de zomer vaak moeilijker is om in slaap te vallen, je slaapkamer is dan vaak veel warmer dan 19 graden en je lichaam kan minder goed afkoelen.

Als je later in de nacht ontwaakt omdat je erg hebt gezweet en/of dorst hebt is het ook weer moeilijker om terug in slaap te komen.

Het is dan ook logisch dat naakt slapen ervoor kan zorgen dat je sneller kunt afkoelen en in slaap kunt vallen.

Heb je het idee dat je vaak lang wakker ligt en dat dat kan komen door hoe warm je lichaam is, probeer dan je kamer af te koelen en met minder kleding of helemaal zonder kleding te gaan slapen.

Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)

2. Blijf langer in slaap

naakt slapen

Ook in slaap blijven is gemakkelijker als je koel bent. Na ongeveer anderhalf uur is een slaapcyclus voorbij, word eventjes wakker en ga je de volgende slaapcyclus in.

Wanneer er iets van ongemak heerst in of om je lichaam word je vaak helemaal wakker en moet je eerst het ongemak wegwerken voor je weer door kunt slapen.

Voorbeelden van zulke ongemakken zijn als je moet plassen, als delen van je lichaam pijnlijk aanvoelen omdat je verkeerd hebt gelegen, of als je het erg warm hebt of erg hebt gezweet.

Als het erg warm is en je wordt wakker, dan kan het ook erg moeilijk zijn om weer in slaap te vallen.

Naakt slapen voorkomt dat je het snel te warm hebt en erdoor ontwaakt en moeilijker weer in slaap valt.

Het voordeel van sneller in slaap vallen en beter doorslapen is dat de kwaliteit van je slaap er structureel op vooruit gaat.

Je maakt meer uren, je slaap wordt minder vaak onderbroken, je slaapt minder onrustig en je brengt meer tijd door in de diepe slaap en in de REM-slaap.

Een betere slaapkwaliteit zorgt ervoor dat meerdere aspecten van je gezondheid verbeteren. In dit artikel over effecten van slecht slapen ontdek je de andere kant, dezelfde aspecten verslechteren wanneer je slecht of te weinig slaapt.

Beter slapen vermindert je kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, hoge bloeddruk, stress- en angstklachten. [3]

Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)

3. Intimiteit en zelfbeeld

naakt slapen intimiteit

Naakt zijn heeft een bewezen positieve invloed op je zelfbeeld. Door elke dag een tijdje naakt te zijn en je op die manier bewuster te worden van je lichaam en te weten hoe je lichaam eruit ziet heeft een positieve invloed op hoe je naar je lichaam kijkt.

Ook naakt slapen is een activiteit die het positieve effect kan bewerkstelligen. [4]

In eerste instantie zal je het misschien gênant vinden en je mogelijk onzeker en ontevreden voelen als je naar je lichaam kijkt, na een tijdje maakt dit gevoel plaats voor een meer accepterend, positief en zelfs liefhebbend gevoel.

Een positief gevoel hebben over je lichaam heeft een grote invloed op hoe je alle aspecten van jezelf ziet en hoe je je voelt.

Een gezonde geest draagt bij aan het hebben van een gezond lichaam en zo ontstaat een opwaartse spiraal waarin je je beter voelt over je lichaam, je op die manier bijdraagt aan de gezondheid ervan en dat weer reden geeft voor een positiever gevoel.

Naakt slapen is een ideale activiteit om een positiever gevoel over je lichaam te creëren.

Daarnaast heeft naakt slapen een positief effect op de intimiteit tussen jou en je partner.

Huid op huid-contact en naakt knuffelen of andere intieme activiteiten zorgen voor een verhoogde aanmaak van oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd.

Oxytocine zorgt voor een gelukzalig en rustgevend gevoel, waardoor je je beter voelt en makkelijker in slaap kunt vallen. [5] Bovendien kan oxytocine stress, angst en de bloeddruk verlagen. [6]

Ook is een betere fysieke intieme relatie met je partner een boost voor de gehele relatie.

Er is meer genegenheid, meer geduld en een positiever gevoel als er naast seks ook gewone intimiteit is in een relatie. [7]

4. Vele voordelen voor je vagina

naakt slapen vagina

De vagina is een zelfreinigend orgaan dat gebaat is bij een goede temperatuur en directe omgeving.

Strak of synthetisch ondergoed kan het moeilijker maken voor de vagina om schimmels en bacteriën buiten te houden omdat het de temperatuur rondom de vagina te hoog maakt.

Daarom wordt bij vaginale klachten altijd aangeraden om loszittend en katoenen ondergoed te dragen. [8]

Bij echte schimmelinfecties wordt daarnaast aangeraden om wanneer het mogelijk is helemaal geen onderkleding te dragen, bijvoorbeeld in huis.

Tijdens het slapen geen ondergoed en broek dragen is een veel gehoord advies dat de vagina de verkoeling en luchtdoorstroming biedt om de temperatuur laag te houden en schimmels en bacteriën te verslaan.

Dit advies geldt ook bij blaasontstekingen. Veel vrouwen hebben regelmatig last van (beginnende) blaasontstekingen.

Wanneer je vaak klachten hebt is het van belang altijd katoenen ondergoed dat niet te strak zit te dragen en wanneer je kunt zonder onderkleding te slapen. [9]

Zorg er daarnaast voor dat je van voor naar achter afveegt bij het plassen, geen zeep gebruikt in de vaginale regio en na geslachtsgemeenschap altijd te plassen.

5. Een betere spermakwaliteit

spermakwaliteit

In meerdere onderzoeken is naar voren gekomen dat de kwaliteit van het sperma van een man achteruitgaat wanneer hij te strak en warm ondergoed draagt.

Gemiddeld genomen is de spermakwaliteit van een man die boxershorts draagt beter dan dat van een man die strakke slips draagt. Dat komt doordat sperma baat heeft bij een lagere temperatuur. [10]

Daaruit voortvloeiend is het voor een man verstandig om helemaal geen ondergoed te dragen in bed.

Eén of twee lagen kleding minder hebben al een bewezen verbeterende invloed op de zaadkwaliteit van mannen, omdat de temperatuur rond de balzak omlaag gaat. [11]

Let er daarnaast als man ook op dat je niet te vaak met een laptop op schoot werkt.

Een laptop wordt bij gebruik erg warm en die warmte heeft een negatieve invloed op de zaadkwaliteit.

6. (Over)Gewicht

overgewicht

Wanneer naakt slapen een positief effect heeft op de nachtrust, heeft het automatisch ook een positief effect op het gewicht.

50% van de mensen met overgewicht slaapt 5 uur of minder, dus de kwaliteit van slaap en het hebben van overgewicht hangt om meerdere redenen sterk samen. [12]

Daarnaast zorgt naakt slapen ervoor dat je meer calorieën verbrandt in je slaap en de activiteit van bruin vet verhoogd is.

Dit type activiteit zorgt voor een hogere insuline-gevoeligheid en kan bijdragen aan het voorkomen van diabetes. [13]

Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)

4 Tips om naakt te slapen

naakt slapen tips

1. Een kledingstuk minder

Voor sommige mensen, slechte slapers bijvoorbeeld, is het niet gemakkelijk om in één keer naakt te gaan slapen.

Zij kunnen beginnen met iedere keer een aantal dagen te wennen aan het dragen van één kledingstuk minder. De regel hier is dat als naakt slapen niet direct lukt, gewoon minder kleding dragen ook al nut heeft.

2. Alleen een broek of een shirt

Daarnaast kun je een aantal keer proberen om zonder kleding te slapen, maar wel een broek of shirt in de buurt van je bed te hebben, zodat je die aan kunt trekken wanneer het niet lukt.

Op die manier wen je toch aan het in bed liggen zonder kleding aan en kan het wel goed lukken na een week of twee.

3. Als je super moe bent

Ten slotte kun je ook helemaal naakt gaan slapen als je bijzonder moe en slaperig bent. De kans is groot dat je slaperigheid het dan wint van het ongemakkelijke gevoel van zonder kleding in bed liggen.

4. Niet te warm, niet te koud

Zorg er daarnaast ook voor dat je deken warm genoeg is voor de tijd van het jaar, het is ook niet de bedoeling dat je ’s nachts wakker wordt van de kou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL