Een verzwaringsdeken kan de slaap enorm bevorderen. Ze zijn er in verschillende maten en vullingen.
Deze vullingen zorgen ervoor dat ze aanzienlijk zwaarder zijn dan standaard dekens. Dit is uiteraard nodig voor het verzwarende effect.
Je hoeft een verzwaringsdeken echter niet per se in een winkel te maken. Zelf een verzwaringsdeken maken is namelijk ook mogelijk! We leggen het je uit hoe in dit artikel.
Inhoudsopgave
Waarom zelf een verzwaringsdeken maken?
Een verzwaringsdeken is gemaakt om diepe slaap te stimuleren. Door de druktherapie op je lichaam wordt serotonine vrijgelaten, wat vervolgens weer melatonine aanmaakt.
Uit onderzoek is gebleken dat een verzwaringsdeken een positief effect kan hebben op je slaapkwaliteit. Ook kan een verzwaringsdeken een oplossing voor stressverlaging zijn voor mensen met autisme.
Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Bekijk de top 10 professionele verzwaringsdekens
Wat heb je nodig?
Je hebt een aantal dingen nodig om zelf een verzwaringsdeken te maken van goede kwaliteit. Hieronder zetten we de zaken die je nodig hebt op een rijtje.
- Naaimachine
- Spelden
- Stevige stof
- Liniaal
- Schaar
- Weegschaal
- Garen
Zelf een verzwaringsdeken maken in 6 stappen
Stap 1: Bepaling van grootte en gewicht
Een verzwaringsdeken hoeft niet dezelfde grootte te zijn als een dekbed. Voor een verzwaringsdeken is het alleen van belang dat het de persoon in kwestie bedekt.
Het doel is om vierkantjes te naaien in de stof waar de vulling in komt. De vakjes zijn ongeveer 4-5 cm2. De gehele afmeting van de hoeveelheid stof moet dus zowel het totale oppervlak van het deken + de vierkantjes bevatten. Daarnaast moet er nog 10 centimeter extra overblijven voor de randen.
Maak je dus een deken van 90 bij 180 cm ga dan voor een stof met van 200 x 180 cm.
Kijk vervolgens naar hoeveel gewicht je nodig hebt. Ben je bijvoorbeeld 60 kilo, dan moet het verzwaringsdeken rond de 6 kilo wegen.
Deel de 6 kilo door de hoeveelheid vierkantjes je in de stof hebt genaaid en je weet hoeveel vulling je in elk vakje moet stoppen. Normaal gesproken zal een deken ongeveer 150 vierkanten hebben.
Stap 2: Verbind de voor- en achterkant.
In de tweede stap naai je de voor- en achterkant aan elkaar. Houdt 2 centimeter ruimte van elke rand van de stof. Vervolgens teken je een raster van vierkanten gebaseerd op de vierkant grootte uit stap 1.
Naai de delen van de voor- en achterkant met de kanten die uiteindelijk naar buiten komen op elkaar met een naadtoeslag van 7-20 cm. De vierkanten laat je aan de bovenkant open: je naait dus drie zijden.
Keer daarna de deken met de juiste kant naar buiten en open de naden. Start en eindig aan de open kant en stik door op ongeveer 0,6 cm van de rand.
Vervolgens naai je, vanaf 5 centimeter van de kant, langs de gemarkeerde lijnen. Naai hierbij de twee lange zijden en de bodem. Bij het begin en eind kun je het beste terug naaien.
Dit doorstiksel zal de basis zijn voor het raster van de verzwaarde vierkanten.
Stap 3: De verticale strepen naaien
In deze stap naai je alle verticale kanalen op de aangegeven lijnen. Start bij de gesloten onderrand en begin net over de stiklijn die 5 centimeter van het binnenste stiksel aan de bovenzijde ligt.
Zorg ervoor dat je bij het begin en einde terug stikt.
Stap 4: Vul het deken met verzwarend materiaal
Nadat je de verticale strepen hebt gestikt, kun je het verzwaringsdeken vullen. Vul deze gelijkmatig op basis van het gewicht per vierkant dat je in stap 1 hebt uitgerekend.
Je kunt verschillende soorten vulling gebruiken voor een verzwaringsdeken. Denk hierbij aan rijst, fijn grind of spliterwten. Deze vullingen zijn daarentegen niet of bijna niet wasbaar.
Wij raden daarom aan om kunststof granulaat korrels te gebruiken. Deze zijn goed wasbaar, onttrekken geen warmte en voegen ook nauwelijks warmte toe. Een fijne neutrale vulling om te gebruiken dus!
Stap 5: De horizontale strepen stikken
Vervolgens kun je de vierkanten dicht stikken door de horizontale banen te naaien. Let er hier wel op dat je niet door de vulling heen naait.
Schuif deze dus weg van de baan waar je aan het stikken bent. Werk ten slotte de onderkant van het deken af zodat je vulling niet uit het verzwaringsdeken valt.
Conclusie: zo maak je zelf een verzwaringsdeken
Al met al is een verzwaringsdeken nog een relatief nieuw concept in Nederland. Toch is er aan de hand van de vele positieve reacties zeker te zeggen dat een verzwaringsdeken je slaapkwaliteit kan verbeteren.
Probeer het zelf uit en zie het verschil! Uiteraard kun je ook gemakkelijk een verzwaringsdeken kopen. Check hiervoor onze selectie van beste verzwaringsdekens op de markt!