Yoga voor beginners thuis: een gratis online proefles

Yoga is een compleet systeem waarbij alles wat jou uniek maakt, in harmonie wordt gebracht.

Yoga is niet gebonden aan een religieuze overtuiging, maar het zorgt wel voor spirituele verdieping.

Het is ook geen sport, maar het zet je wel aan tot bewegen. Yoga is ook geen geneeswijze, maar de ademhaling speelt wel een belangrijke rol. Kortom, yoga is niet eenvoudig te definiëren.

Yoga is echter wel leuk en ontspannend om te doen, zowel individueel als in groepsverband. Je werkt door middel van yoga aan het optimaliseren van de balans tussen lichaam en geest.

Dat je daardoor meer zelfvertrouwen krijgt, minder lichamelijke klachten en sterker wordt, is een absoluut pluspunt.

Verschillende type yoga

Yoga is een hele oude bewegingsleer die al meer dan 5000 jaar bestaat. Ooit had men de behoefte om, voor zo ver mogelijk, te streven naar een vorm van eenheid met de natuur. Om dit te bereiken bestudeerden de eerste beoefenaars het gedrag van de dieren.

Dit is dan ook gelijk een goede verklaring voor de namen van de diverse oefeningen.

Door deze oefeningen te perfectioneren, bleek men niet alleen in staat om het lichaam conditioneel te trainen, maar ook om de menselijke geest met het lichaam te verbinden. Dat is dan ook gelijk een vrije vertaling van het woord yoga, het verbinden van lichaam en geest.

Het ying en yang (of yin en yan) principe speelt binnen yoga een belangrijke rol, het gaat om het verbinden van geest en lichaam. Het is dan ook niet vreemd om te beseffen dat er 2 belangrijke stromingen bestaan, elk met hun eigen effectiviteit en doelmatigheid.

Aan de ene kant is er de ying variant waarbij het meer om het ontspannende effect gaat, aan de andere kant is er de yang variant waarbij de aandacht meer verschuift naar de kracht van het lichaam.

Omdat yoga al behoorlijk oud is, heeft het ook alle tijd gehad om zich te ontwikkelen. Hierbij zijn diverse stromingen ontstaan die allemaal bijzondere raakvakken hebben met het begrip yoga. Zo zijn er maar liefst acht verschillende vormen van yoga:

 • Hatha yoga
 • Yin yoga
 • Bikram yoga
 • Ashtanga yoga
 • Power yoga
 • Vinyasa yoga
 • Kundalini yoga
 • Yoga nidra
 • Open mind

Voor alles wat nieuw voor je is, geldt hetzelfde: wees open minded. Door het laten varen van een sceptische of kritische houding ervaar je op een meer intense manier wat yoga voor jou is en hoe je het doelmatig kan inzetten om je persoonlijke doelen te bereiken.

Uiteindelijk gaat het bij yoga om de persoonlijke ervaring.

Waarom zou je met yoga moeten beginnen?

Het grote voordeel van yoga is dat iedereen het kan beoefenen en dus een yogi kan zijn.

Er zijn geen beperkingen wat betreft leeftijd, geslacht of conditie. Bij het beoefenen van yoga staat vooral het ontspannende karakter voorop, het maakt daarbij dus niet uit of je de yoga oefeningen dagelijks wilt doen of slechts een maal per week.

Bezig zijn met je eigen lichaam is nou eenmaal heerlijk ontspannend, daarnaast kent yoga diverse voordelen die het drempelverlagend maken:

 • Stress vermindering
 • Pijnverlichting
 • Verbeterde ademhaling
 • Lenigheid
 • Versterkte kracht
 • Gewichtsverlies
 • Verbeterde bloedcirculatie
 • Cardiovasculaire training
 • Focus op het heden
 • Innerlijke rust

Hoe begin je met yoga?

goede yoga kleding

Alles wat nieuw is, zal in eerste instantie vreemd overkomen, laat dit je echter niet weerhouden om met yoga te beginnen. Sommige oefeningen zullen wellicht wat ‘vreemd’ overkomen, maar als je beseft dat iedereen die ooit met yoga is begonnen met dezelfde uitdaging te maken had, valt het allemaal mee.

Wees in ieder geval open minded en wees niet bang om je eigen ‘comfort zone’ te verlaten.

Hoe vreemd het ook is om voor het eerst een meditatie te doen of een ontspanningsoefening, uiteindelijk gaat het om het bereiken van je persoonlijke doelen.

Yoga voor beginners thuis

yoga voor beginners

Wil je zelf alvast kennis maken met yoga?

Er zijn ontzettende veel oefeningen die je zelf kan doen, in je eigen omgeving om zodoende op een ontspannen manier kennis te maken met yoga. Door enkele eenvoudige oefeningen te doen krijg je een goed idee of yoga echt bij jou past.

Heb je de smaak te pakken en wil je graag meer leren over yoga, kijk dan eens bij een yoga studio bij jou in de buurt.

1. De Berghouding

berghouding

De Berghouding is een van de meest ideale oefeningen als je net begint met yoga. Deze oefening richt zich met name op de stabiliteit en de stevigheid.

Zorg dat je rechtop staat als je met deze oefening begint. Plaats de handpalmen tegen elkaar, voor de borst. Plaats de voeten iets uit elkaar zodat ze evenwijdig staan ten opzichte van de heupen.

De armen breng je naar beneden en vervolgens in een zijwaartse beweging weer richting je hoofd. De handpalmen breng je weer naar elkaar toe op het hoogste punt, boven je hoofd.

Wijs met gestrekte armen omhoog. Zorg voor een ontspannen houding en open je borst. Let tijdens de oefening op je ademhaling en adem een aantal keren rustig in en uit.

2. De Staande Tang

staande tang

Deze oefening is met name bedoeld voor de hamstrings en de rug. Houdt de benen gestrekt en breng het bovenlichaam vanuit de heupen naar voren.

Probeer bij deze oefening de rug lang te maken. Bij een goed uitgevoerde oefening hangen de armen naast de knieën en met een beetje geluk kun je, als je lening genoeg bent, met je handen de vloer aanraken.

Adem rustig in en uit.

Online yoga beoefenen

Nu de wereld om ons heen zich steeds meer afspeelt op de digitale snelweg is het niet gek om te bedenken dat je ook online aan yoga kan doen. Je kunt diverse vormen van yoga onderzoeken, oefeningen bekijken en video’s bekijken van de verschillende oefeningen.

Op deze manier ben je niet gebonden aan een yoga studio in de buurt. Door online yoga te beoefenen ben je ook niet aan tijd gebonden en kun je de oefeningen doen op het moment dat het jou het beste uitkomt.

Het grootste nadeel van yoga online is het ontbreken van feedback.

Door het klassikaal volgen van yogalessen kun je direct feedback krijgen van andere yoga beoefenaars en ben je in staat om veel directer tips en adviezen te krijgen van een yoga leraar of lerares. Vooral als je net begint met yoga kan de begeleiding door een ervaren yoga leraar een absolute meerwaarde hebben.

Heb je al enige ervaring met yoga dan kan het beoefenen van yoga online zeker een pluspunt zijn.

Wat heb je nodig om met yoga te beginnen?

Voor elke bezigheid heb je bepaalde materialen nodig. Zoals een voetballer niet zonder voetbalschoenen zijn sport kan beoefenen, heb je ook voor yoga bepaalde materialen nodig.

Kleding

yoga kleding

Yoga kleding is in principe niks bijzonders, maar als je net met yoga begint, is het wel handig om even stil te staan bij wat je draagt, het met immers leiden tot een ontspannen houding.

Sportbroeken en tops met knopen en koordjes zijn niet zo heel handig. Zorg voor kleding die prettig zit en bij voorkeur niet alle accenten van je lichaam benadrukt.

Niks is vervelender dan een situatie waarin je jouw oefening wilt doen en je wordt afgeleid door het doorschijnende ondergoed van degene die voor je zit. Voorkom ook die leuk ogende details op je kleding zoals ritssluitingen.

Bekijk yoga kleding

Materiaal

Behalve prettig zittende yoga kleding is het materiaal wat je gebruikt bij de uitvoering van de verschillende yoga oefeningen net zo belangrijk. Kies bij voorkeur voor kwalitatief goed materiaal zodat je deze minder snel hoeft te vervangen.

Matjes

yoga matten

Net als yoga kleding, is ook het gebruik van speciale yogamatjes belangrijk bij het uitvoeren van de oefening. Uiteraard is het mogelijk om gebruik te maken van de matjes in de yogastudio, Vanuit hygiënisch oogpunt is vaak wenselijk om te zorgen voor eigen materiaal.

Een goede yogamat beschikt over twee belangrijke eigenschappen:

 1. het heeft voldoende grip om uitglijden te voorkomen
 2. een goede yogamat heeft een goede isolerende werking
Let bij het kopen van een yogamat goed op het gebruikte materiaal en de dikte. Beide eigenschappen bepalen in grote mate de duurzaamheid van de yogamat en hebben dus direct invloed op je eigen ervaring met yoga.

Bekijk top 10 yogamatten

Kussens

meditatiekussen

Meditatie neemt een belangrijke plaats in bij yoga. Een goede meditatie helpt bij het verkrijgen van een goede ontspanning, bovendien is het bijzonder prettig.

Een yoga kussen biedt de noodzakelijke ondersteuning tijdens de meditatie zodat je een optimale voorbereiding hebt. Het spreekt voor zich dat het kiezen van het juiste kussen afhankelijk is van een aantal factoren waaronder je lichaamslengte, ook de vulling van het kussen is belangrijk.

Zorg bij het kiezen van een kussen voor een model wat goed bij je persoonlijke voorkeur past, zo blijf je gemotiveerd om je oefeningen te doen.

Bekijk top 10 yoga kussens

Riemen

yoga riem

Een goede yoga riem is onmisbaar bij veel oefeningen. Bij een correct gebruik van de yoga riem voorkom je een te grote belasting van de spieren en zorg je voor een positieve ervaringen als je nog net met yoga begint. De riem biedt voldoende ondersteuning aan de verschillende spiergroepen en maakt veel oefeningen eenvoudiger. Met name bij oefeningen waarbij veel gestrekt wordt, is de riem een onmisbaar hulpmiddel.

Bekijk top 10 yoga riemen

Even samenvatten

Yoga is niet alleen leuk en ontspannend, het leert je ook veel over je eigen lichaam en je bent actief bezig met alles wat met je lichaam te maken heeft. Het is de ideale manier om meer te leren over je zelf, je lichaamshouding, bovendien is het gezond en zijn er geen beperkingen die je verhinderen om een nieuwe weg in te slaan.

Heb je al eens van een yoga vakantie gehoord?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL