Vergoeding op verzwaringsdeken door de zorgverzekering

Een verzwaringsdeken kan veel medische voordelen hebben. Denk hierbij aan het verminderen van slapeloosheid en stress, maar ook voor de kalmerende werking voor mensen met autisme.

Kun je echter de aankoop van een verzwaringsdeken door de zorgverzekering laten vergoeden?

We zullen in dit artikel kijken naar de kosten van een verzwaringsdeken en of deze kosten voor een verzwaringsdeken door zorgverzekeringen gedekt zijn.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Ella verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is simpel gezegd een “extra zwaar” deken. Door middel van zwaardere vulling voel je een lichte druk op je lichaam. Uit onderzoek blijkt dat dit een positief effect heeft op de nachtrust.

Door deze “Deep Pressure Stimulation” krijg je een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Zo wordt het zenuwstelsel ontspannen en kun je makkelijker tot rust komen. Daarnaast bevordert het ook een diepere slaap, waardoor je uitgeruster wakker wordt.

Voor mensen met veel stress heeft een verzwaringsdeken ook een positief effect. Dit omdat een verzwaringsdeken zowel de afgifte van het gelukshormoon serotonine bevordert, als het niveau van het stresshormoon cortisol verlaagt.

Bekijk de top 10 verzwaringsdekens

Wat kost een verzwaringsdeken?

Uiteraard is dit afhankelijk van de kwaliteit, het merk en de grootte van het verzwaringsdeken. We raden je aan om, vooral als je bepaalde medische klachten wilt verhelpen, niet meteen het goedkoopste verzwaringsdeken te kiezen.

Hiervoor kun je beter wat meer onderzoek doen, zodat je het meest geschikte verzwaringsdeken voor juiste prijs kunt vinden.

Daarnaast is het handig om na te gaan of je ook in aanraking komt om een verzwaringsdeken zorgverzekering vergoeding aan te vragen.

Bekijk de top 10 verzwaringsdekens

Word een verzwaringsdeken door de zorgverzekering vergoed?

Ben je bereid iets meer te investeren in een verzwaringsdeken? Dan kan je proberen de kosten van een verzwaringsdeken bij een zorgverzekering vergoed te krijgen. Je kunt dan een declaratie indienen om dit aan te vragen.

In de praktijk is de kans helaas klein dat je hiervoor daadwerkelijk een vergoeding krijgt. Een vergoeding voor de aankoop van een verzwaringsdeken wordt nog nergens gedekt door de zorgverzekering. We hopen echter dat dit in de komende jaren gaat veranderen.

Er is namelijk al wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve effecten van een verzwaringsdeken.

Dit zien zorgverzekeringen echter nog als een alternatief hulpmiddel. Het is dus nog niet volledig goedgekeurd als medisch hulpmiddel. Hier is meer grondig onderzoek voor nodig.

Zorgverzekering dekking in de toekomst

Alhoewel je op dit moment nog geen verzwaringsdeken zorgverzekering dekking kunt krijgen, is het zeker mogelijk dat dit verandert in de toekomst. De medische wereld besteed veel aandacht aan een goede nachtrust, ook zorgverzekeraars zijn hierbij betrokken.

Behandelingen door therapeuten en bewezen slaapmiddelen worden namelijk ook al vergoed door de zorgverzekering wanneer je kampt met slaapproblemen.

Zodra er genoeg onderzoek is gedaan en de bevindingen worden goedgekeurd, bestaat de kans dat verzwaringsdekens in de toekomst wel gedekt worden.

Waarom moet een verzwaringsdeken door de zorgverzekering vergoed worden?

Vrouw slapen onder dekens

Verzwaringsdekens worden tegenwoordig steeds populairder. Bij mensen die er nog niet zo bekend mee zijn, is het begrijpelijk dat je niet direct de voordelen voor een goede nachtrust inziet.

Een verzwaringsdeken simuleert, zoals eerder, aangegeven zogenaamde diepe druk therapie. Deze druk therapie stimuleert onder andere de aanmaak van serotonine. Serotonine maakt vervolgens melatonine aan tijdens het slapen, wat een diepe slaap bevordert.

Daarnaast zorgt het ook voor een veilig gevoel dankzij de lichte druk op het lichaam. Dit werk vooral kalmerend voor mensen met autisme, maar ook voor anderen kan dit een positief hebben op de nachtrust.

Vooral voor mensen met autisme kan dit, na meerdere bewezen onderzoeken, een behulpzaam medisch middel zijn tegen stress en slaaptekort. In dit geval is er geen reden waarom de zorgverzekering die niet zou vergoeden.

Conclusie

Zoals je al hebt gelezen, zijn we nog niet zo ver dat je een verzwaringsdeken zorgverzekering dekking kunt krijgen. Je zult deze dus nog zelf moeten aanschaffen. Gelukkig hoeft een kwalitatief goed verzwaringsdeken helemaal niet duur te zijn.

Weten waar je verzwaringsdekens met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding kunt vinden? Lees dan gauw ons artikel over de beste verzwaringsdekens van dit moment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL