Voordelen van een verzwaringsdeken bij Autisme

Menselijke aanraking in de vorm van bijvoorbeeld een knuffel of massage werkt voor veel mensen stressverlagend. Bij mensen met autisme kan dit echter een heel ander effect hebben. Zij hebben vaak problemen met (teveel) sensorische prikkels.

Autistische mensen staan daarom niet snel open voor aanraking van vreemden. Dit levert vaak angstigheid op en dit kan ook uitmonden in slaapproblemen.

Een verzwaringsdeken kan een alternatief bieden voor prikkelende relaxatie therapieën als massages voor mensen met autisme.

Helpt een verzwaringsdeken als je autisme hebt?

Autisme verzwaringsdeken

Je zult waarschijnlijk niet meteen autisme met een verzwaringsdeken linken. Uit meerdere onderzoeken is echter wel gebleken dat een verzwaringsdeken een positief effect kan hebben voor zowel volwassenen en kinderen met autisme.

Vooral voor kinderen kan een verzwaringsdeken een wereld van verschil maken. Een slaapstoornis kan namelijk een vroeg symptoom zijn van autisme.

Het extra gewicht kan mensen met autisme helpen te kalmeren en rustig worden zodra zij willen gaan slapen.

Een verzwaringsdeken voor autisme werkt dus wel degelijk ook vanuit een wetenschappelijk oogpunt. De druktherapie zónder extra prikkels kunnen ervoor zorgen dat mensen met autisme kunnen kalmeren zonder dat er meer menselijke aanraking en dus ook prikkels aan te pas komen.

Waarom werkt een verzwaringsdeken om beter te slapen?

Beter slapen autisme

Wanneer een kind of volwassene met autisme chronische slaapproblemen krijgt door overstimulatie, zal dit niet verholpen worden met behandelingen die nog meer prikkels veroorzaken.

Een verzwaringsdeken is een niet ingrijpende manier om de slaap te bevorderen.

Vaak is het niveau serotonine (de stof die in je brein die je kalmeert) erg laag bij kinderen met autisme.

Serotonine is nodig om het hormoon melatonine aan te maken dat zorgt voor betere en diepere slaap. Een verzwaringsdeken zorgt ervoor dat het lichaam meer serotonine afgeeft door de diepe druktherapie die het simuleert.

Bekijk ook ons artikel over de beste verzwaringsdekens voor inspiratie!

Voordelen verzwaringsdeken autisme

Uit onderzoek is gebleven welke voordelen een verzwaringsdeken voor autisme kan betekenen. We zullen ze hieronder kort op een rijtje zetten.

  • Mensen met autisme voelen minder angst;
  • Door de druktherapie verbetert de slaapkwaliteit (geldt vaak ook voor mensen zonder autisme);
  • Stimuleert de afgifte van serotonine die op zijn beurt melatonine produceert om diepe slaap te bevorderen;
  • Zorgt ervoor dat je ook meer oxytocine afgeeft. Deze stof zorgt ervoor dat je een gevoel van veiligheid en warmte krijgt tijdens het slapen;
  • Vermindert de stresshormonen in het lichaam die de slaapkwaliteit sterk verlaagt;
  • Zorgt voor het kalmeren van het zenuwstelsel, waardoor men de volgende dag weer meer prikkels kan verdragen;
  • Perfecte oplossing voor kinderen met autisme die een negatieve reactie op knuffels (soms zelfs van hun ouders) hebben .

Diepe druktherapie door middel van een verzwaringsdeken bij autisme

Zoals eerder aangegeven simuleert een verzwaringsdeken diepe druktherapie die therapeuten vaak gebruiken als behandeling voor stress en angstigheid.

Dit wordt vaak gedaan door massage met gewichten. Hierdoor wordt er een gevoel van druk gesimuleerd om de patiënt zo te laten kalmeren.

Een verzwaringsdeken is ervoor ontworpen om dit ook te simuleren. Door een verzwaringsdeken elke nacht te gebruiken, kan de slaapkwaliteit van een autistisch aanzienlijk verbeteren.

Dat heeft vervolgens ook invloed op de mentale staat van iemand met autisme gedurende de dag.

Conclusie: wel of geen verzwaringsdeken?

Verzwaringsdeken autisme slapen

Een verzwaringsdeken voor autisme kan dus zeker een positief effect hebben. De slaapkwaliteit verbetert, stress en angstigheid worden verminderd en de mentale gesteldheid verbetert overdag.

Vooral voor kinderen met autisme werkt dit als uitstekend alternatief op druktherapie of aanraking. Uiteraard kan dit ook een positief effect hebben op volwassenen met autisme en zelfs voor mensen zonder autisme kan een verzwaringsdeken een positief effect hebben.

Uit onderzoek is echter wel naar voren gekomen dat een verzwaringsdeken voor autisme niet altijd werkt. Veel studies geven aan dat ongeveer 80% van de deelnemers met autisme een voorkeur gaven aan verzwaringsdekens.

Zeker het proberen waard dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL