Dit zijn de voordelen van omega 3 visolie

We horen dagelijks veel over het belang van een gezonde en gevarieerde voeding. Maar waarom is dit nou zo belangrijk?

In onze voeding zitten vitamines en mineralen, die allemaal een functie hebben in ons lichaam. Door gevarieerd te eten zorgen we ervoor dat we een optimale combinatie en hoeveelheid binnen krijgen. Eén van de belangrijke voedingsstoffen die we uit ons eten halen is omega 3.

In dit artikel leggen we je uit waarom dit zo belangrijk is, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je er voldoende van binnen kunt krijgen.

Wat zijn omega vetten?

Omega-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren [1]. De bekendste varianten hiervan zijn omega-3, omega-6, en omega-9 [2]. Omega-3 en omega-6 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, en omega-9 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur.

Deze vetten vervullen verschillende belangrijke functies in ons lichaam, en verdienen daarom zeker je aandacht.

De omega vetzuren zorgen ervoor dat ons lichaam verschillende functies kan uitvoeren. Het zorgt ervoor dat ons brein zijn werk kan doen, en onze spieren soepel kunnen functioneren.

Daarnaast kan het er zelfs voor zorgen dat ontstekingen in het lichaam worden afgeremd.

Omega-9 kunnen we uit verschillende voedingsbronnen zoals avocado en noten halen. Maar ons lichaam kan dit vetzuur ook zelf aanmaken [3]. Omega-3 en omega-6 daarentegen kan het lichaam niet zelf aanmaken. Deze vetzuren worden daarom essentiële vetzuren genoemd.

Omega verhoudingen volledig uit balans

Veel experts beweren dat de omega verhoudingen bij een gemiddeld westers dieet erg uit balans zijn. Om een optimale gezondheid te behouden zou de verhouding omega-3 tot omega-6 namelijk precies gelijk moeten zijn.

Bij veel mensen is dit echter niet het geval.

We krijgen vaak veel meer omega-6 dan omega-3 binnen. Binnen de wetenschap zijn er artsen die zeggen dat een onevenwichtige balans ertoe kan leiden dat omega-3 niet goed kan worden opgenomen in het lichaam wanneer er teveel omega-6 aanwezig is.

Er zijn echter veel discussies gaande over het belang van deze verhoudingen. Daarom wordt er tegenwoordig geadviseerd om vooral te zorgen dat je van beide omega vetzuren voldoende binnen krijgt.

Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)

Natuurlijke producten

Natuurlijke bronnen omega3

Omega 3 is te vinden in onze voeding. Afhankelijk van het eetpatroon krijgen we er veel of weinig van binnen. Het is daarom van belang om gevarieerd te eten. De omega vetzuren zijn voornamelijk te vinden in noten, vetten, en dierlijke producten.

Het is dus van belang om een eetpatroon te ontwikkelen waarbij deze voedingsmiddelen met regelmaat worden gebruikt.

De omega 3-vetzuren worden opgedeeld in alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een plantaardige vorm van omega 3, EPA en DHA zijn dierlijke bronnen van omega 3.

Dierlijke bronnen

De omega-3 vetzuren EPA en DHA zijn afkomstig uit dierlijke bronnen. Deze twee omega-3 vetzuren staan ook wel bekend als visolie, omdat vette vis een grote bron is van deze omega-3 vetzuren.

Vissoorten als zalm, makreel, haring, forel en sardines bevatten grote hoeveelheden EPA en DHA.

Dit is de voornaamste reden dat veel omega-3 supplementen ook wel visoliecapsules worden genoemd. Deze vormen van omega-3 worden ook toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals margarine en boter.

Wanneer ons lichaam over te weinig EPA en DHA beschikt, maakt het dit zelf aan uit ALA. Er wordt aangeraden om dagelijks 450 mg EPA en DHA binnen te krijgen [4].

Plantaardige bronnen

Plantaardige bronnen

ALA is een plantaardige bron van omega-3. Het lichaam kan dit niet zelf aanmaken en is afhankelijk van voeding om het binnen te krijgen.

ALA is te vinden in plantaardige bronnen zoals lijnzaadolie, sojaolie, raapzaadolie, walnoten en plantaardige margarines.

De gezondheidsraad heeft de adequate inname van ALA gesteld op 1% van de dagelijkse calorie-inname [5]. Voor vrouwen komt dit neer op een gemiddelde van 2 gram, en voor mannen 3 gram.

Invloed van omega vetten op slaap

DHA wordt door het lichaam gebruikt om verschillende andere stofjes aan te maken, zoals dopamine en serotonine.

Deze stofjes worden vaak de ‘gelukshormonen’ genoemd omdat ze je stemming reguleren [6]. Ze zorgen er dus ook voor dat je je rustig voelt, wat kan helpen om in slaap te vallen.

Uit een studie van de universiteit van Oxford blijkt zelfs dat slaapproblemen en -stoornissen verlaagd kunnen worden door een omega-3 supplement te slikken [7].

Het onderzoek toonde aan dat de deelnemers gemiddeld één uur extra per nacht sliepen. Het is dus van groot belang om dagelijks genoeg omega-3 binnen te krijgen.

Wanneer dit niet gebeurt wordt de aanmaak van verschillende noodzakelijk stofjes in ons lichaam geremd.

Dit heeft invloed op onze stemming en dus ook op onze slaap.

Symptomen omega-3 tekort

Een tekort aan omega-3 kan leiden tot veel verschillende nare bijwerkingen. Het is vaak moeilijk om een tekort aan omega-3 vast te stellen omdat de symptomen erg algemeen zijn en kunnen duiden op meerdere dingen.

Enkele symptomen van een omega-3 tekort zijn zwakke spieren, een verminderd zicht, huidproblemen, vermoeidheid, en een onrustig gevoel [8].

Een bloedtest bij de huisarts kan vaak een uitkomst bieden. Deze kan aantonen of je daadwerkelijk beschikt over een omega-3 tekort.

Gezondheidseffecten

Gezondheidseffecten

Hoewel de symptomen van een omega tekort niet altijd meteen op deze vetzuren duiden, kan het tekort wel leiden tot vervelende uitkomsten.

Het voedingscentrum geeft aan dat het consumeren van meer omega-3 kan leiden tot een lagere kans op sterfte bij hartziekten [9].

De inname van 1 gram EPA en DHA per dag kan zelfs resulteren in een 10% verlaging van dit risico.

Ook voor mensen met een hoge bloeddruk kan het gunstig zijn om omega-3 supplementen tot zich te nemen. Een supplement van EPA en DHA kan hier leiden tot een verlaging van de bovendruk, zelfs wanneer men hier geen andere medicijnen voor slikt.

Tijdens de zwangerschap wordt veel (aanstaande) moeders aangeraden om een supplement te slikken van omega-3.

Dit is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van het netvlies en de hersenen van het kind. Baby’s die te vroeg worden geboren krijgen om deze reden vrijwel altijd extra omega-3 toegevoegd aan de voeding.

Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)

Ons advies

Begin vooral eens door je huidige voedingspatroon onder de loep te nemen. Houd eens een weekje bij wat je eet, en kijk vervolgens goed of je voldoende omega vetzuren binnen krijgt.

Dit is in het begin misschien een beetje moeilijk om te bepalen, maar wanneer je er even mee bezig bent krijg je hier snel handigheid in.

Vind je het toch lastig om alle essentiële vetzuren binnen te krijgen?

Kijk dan eens naar een supplement. Er zijn verschillende supplementen die combinaties van de omega vetzuren aanbieden. Je kunt hiervoor advies inwinnen bij een gezondheidswinkel zodat je zeker weet dat je het juiste supplement te pakken hebt.

Wij raden je aan om te kiezen voor een hoogwaardig omega-3 supplement. Een goede keuze is de omega-3 visolie van Holland & Barrett [10]. Dit supplement bevat een hoge dosis ALA, DHA en EPA.

Conclusie: wel of geen omega 3 nemen?

Omega 3 tabletten

Kortom, omega-3 is van groot belang voor een gezond lichaam. Het kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, het risico op sterfte bij hart- en vaatziekten verkleinen, en ervoor zorgen dat je een stuk beter slaapt.

Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt functioneren.

Merk je dat je vaak moe bent of niet goed in slaap valt?

Probeer dan eens een omega-3 supplement en kijk naar wat je aan je voedingspatroon kunt toevoegen. Binnenkort ben jij weer zo fit als een hoentje!

Bekijk de top 10 omega 3 supplemtenen van 2024

Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL