Wanneer je moeite hebt met slapen kun je verzoeken bij je huisarts om slaapmedicatie voorgeschreven te krijgen.
Met slaapmedicijnen word je vaak ongelooflijk moe, het in slaap vallen gaat gemakkelijk, maar bij de meeste middelen verlies je eigenlijk gewoon het bewustzijn. [1]
Ook is de slaap die je ervaart na het nemen van slaapmedicatie van lage kwaliteit. De effecten van slaapmedicatie kunnen daardoor erg lijken op de effecten van alcohol.
Medische slaapmiddelen mogen bovendien maar tijdelijk genomen worden, deze zijn namelijk verslavend en je bouwt er een tolerantie voor op, waardoor je naar verloop van tijd een hogere dosis nodig hebt.
Ten slotte heeft slaapmedicatie vaak onprettige bijwerkingen en mag je in de periode dat je het gebruikt vaak geen auto rijden.
Inhoudsopgave
Voordelen natuurlijke slaapmiddelen
Gelukkig zijn er ook een aantal natuurlijke slaapmiddelen die er niet voor zorgen dat je praktisch bewusteloos raakt, maar je natuurlijke slaapritme kunnen ondersteunen en bevorderen.
Een eerste voordeel is dat ze over het algemeen vrij verkrijgbaar zijn.
Natuurlijke slaapmiddelen hebben bij juist gebruik bovendien weinig bijwerkingen en je kunt er niet verslaafd aan raken.
Ook kunnen klassieke medische slaapmiddelen erg zwaar zijn voor je organen om te verwerken en kunnen ze bij langdurig gebruik ook daadwerkelijk schade toebrengen aan je lichaam.
Natuurlijke slaapmiddelen en slaaphygiëne
Natuurlijke slaapmiddelen zijn eigenlijk ontspannende middelen die het normale slaapritme kunnen ondersteunen.
De werking van de middelen verschilt per persoon, sommige mensen worden er snel zeer vermoeid en slaperig door, andere mensen lijken er bijna niets van te merken.
Het nadeel van natuurlijke slaapmiddelen tegenover medische slaapmiddelen is dat de werking minimaal is wanneer je slaaphygiëne niet in orde is.
Dit is omdat natuurlijke slaapmiddelen alleen ondersteunend werken en niet ondanks ernstige stress of verstoring van het slaapritme een slaap-achtige roes kunnen veroorzaken, zoals medische slaapmiddelen wel doen.
Het merendeel van de slaapproblemen kunnen worden opgelost door zelf je slaaphygiëne te verbeteren, dat zou dus altijd de eerste stap moeten zijn wanneer je moeite hebt met slapen. Hoe je dat doet, ontdek je in dit artikel over slaaphygiëne.
Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)
Wat zijn de beste natuurlijke slaapmiddelen?
Er is een groot aantal kruiden en middelen waarvan gezegd wordt dat ze een bevorderende werking hebben op de slaap.
Hier bespreken we de meest bekende en de best werkende middelen die we tegenwoordig kennen.
1. Melatonine
Melatonine is een hormoon dat door je lichaam zelf wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat je slaperig wordt en makkelijker in slaap valt.
De wetenschap heeft dit hormoon weten na te maken in synthetische vorm en dit is in de winkel verkrijgbaar ter ondersteuning van de slaap.
Voorzichtig en juist gebruik van dit middel is essentieel, verkeerd gebruik kan slaapproblemen juist verergeren. Meer weten over hoe het werkt en hoe je het het beste kunt gebruiken? Bekijk dan ons artikel over melatonine.
Ontdek de beste melatonine tabletten voor de beste prijs
2. Kamille thee
Kamille thee is een rustgevende, anti-bacteriële en helende drank.
Het wordt vaak gebruikt met honing tegen verkoudheid en keelpijn.
Mensen met maagklachten drinken de thee ook graag, bij problemen als maagzuur is kamillethee rustgevend en verzachtend voor de maag en het maagzuur.
De thee heeft een licht helende en rustgevende werking, daarom is het ook uitermate geschikt als natuurlijk slaapondersteunend middel.
De thee is helemaal veilig en kan dagelijks genuttigd worden. [2]
Wanneer je het rond die tijd drinkt kan het vocht nog verwerkt worden en word je hopelijk ’s nachts niet wakker om naar de wc te gaan.
3. Mediteren
Mediteren is een rustgevende activiteit waarbij je rustig zit of licht, je op je ademhaling focust en daardoor bewust wordt van je eigen lichaam.
Wanneer je aan je slaaphygiëne gaat werken of beter met stress om wil kunnen gaan kun je beginnen met 5 minuten per dag te mediteren.
Er zijn verschillende apps en filmpjes op youtube die zich focussen op mediteren voor beginners.
Je zult merken dat je je prettiger en meer ontspannen voelt wanneer je hebt gemediteerd.
4. Valeriaan kruid
Valeriaan is een rustgevend kruid dat op vele manieren te nemen is.
Je kunt in de natuurwinkel een zakje gedroogde valeriaan kopen en hier thee van zetten, ook zijn er capsules verkrijgbaar met een bepaalde dosis valeriaan.
Ook kun je valeriaan druppels kopen of valeriaan-olie gebruiken, bij wijze van aromatherapie. [4]
Valeriaan is in ieder geval rustgevend, sommige mensen worden na inname vrij snel ook daadwerkelijk slaperig.
Ook bij angstklachten zoals vliegangst of examenstress kan het gebruikt worden. [5]
Het middel is vooralsnog ongevaarlijk bevonden. Gebruik op lange termijn is niet zo goed getest als bij reguliere geneesmiddelen, maar van ernstige gezondheidsklachten door gebruik van valeriaan zijn geen gegevens bekend.
Wel kunnen sommige gebruikers lichte misselijkheidsklachten of buikpijn krijgen na gebruik van het middel. Andere mensen merken dat ze intensere of vreemde dromen hebben na gebruik met valeriaan.
Valeriaan thee
Voordat je valeriaan-capsules neemt kun je gedroogde valeriaan kopen en er thee mee zetten.
Bij gedroogde valeriaan moet je heet water doen en het ongeveer 12 uur laten staan. Je kunt het brouwsel in de koelkast zetten en er dagelijks een kopje van nemen wanneer je wil gaan slapen. [8]
Ook bij de valeriaanthee kan er misselijkheid of buikpijn optreden, dit gebeurt bij een zeer klein aantal van de gebruikers.
Iets vaker komt het voor dat de gebruiker vreemde dromen heeft, deze hebben over het algemeen geen negatieve invloed op de slaap.
Valeriaan wordt ook vaak verwerkt in slaapbevorderende thee-melanges die je in de supermarkt kunt kopen. Vaak wordt het kruid dan gecombineerd met andere rustgevende kruiden zoals munt en kamille en thee zonder cafeïne.
5. Magnesium
Magnesium is een mineraal dat je nodig hebt voor optimaal functioneren van je lichaam, het draagt bij aan je zenuwen, het overbrengen van prikkels en de opbouw van botten en spieren.
De meeste magnesium haal je uit je voeding, maar er zijn ook magnesium-supplementen vrij verkrijgbaar in de winkel.
In andere woorden, magnesium gaat fysieke stress tegen.
Een ontspannen lichaam en een ontspannen brein zijn essentieel om in slaap te kunnen vallen. Daarnaast helpt het met het aanmaken van melatonine, je slaaphormoon. [6]
Wanneer je magnesium-supplementen gaat nemen moet je goed op de dosering letten, een teveel aan magnesium kan lichamelijke klachten geven.
Over het algemeen zullen dit maag-darmklachten zoals diarree zijn, dus let er goed op dat je de maximale dagelijkse dosis van 250 mg (bovenop je normale voeding) niet overschrijdt. [7]
6. Wandelen
Een natuurlijk slaapmiddel is om overdag een eindje te wandelen, of op een andere manier te bewegen.
Het meest ideale is als je overdag, liefst voor de middag, krachttraining doet. Door krachttraining gaat je lichaamstemperatuur erg omhoog.
Als je ’s avonds naar bed gaat is een na-effect van de voorgaande temperatuurstijging dat je lichaamstemperatuur nu erg daalt.
Ben je niet in staat om regelmatig krachttraining te doen dan is het het beste om iedere dag even matig te bewegen.
Eén keer per week heel hard trainen heeft minder zin dan ieder dag een beetje, regelmaat is hier de sleutel. [9]
Als je 8 uur lang achter een computer op kantoor zit, is de kans groter dat je ’s avonds moeite met slapen hebt.
Ook is je brein in minder goede conditie en je werk lijdt onder te weinig beweging.
Maak dus regelmatig een extra tripje naar de koffie-automaat, wc, neem de trap en ga in je pauze een stuk wandelen.
7. Yoga
Bij yoga doe je op een rustig tempo een aantal lichamelijke oefeningen terwijl je gecontroleerd ademt en je gedachten zo leeg mogelijk probeert te maken.
Je kunt yoga doen bij een sportschool of yoga-studio, met een professionele leraar.
Dit is handig als je begint met yoga, je krijgt dan ook tips over je houding zodat je de oefeningen juist uitvoert.
Ook kun je via Youtube heel goed yoga-oefeningen doen.
Dan word je begeleid en word je vaak geholpen om zo goed mogelijk te ontspannen.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit yin yoga, een zeer ontspannende, trage versie van yoga, of uit power yoga, waarbij je meer gaat zweten.
Wanneer je power yoga doet, doe dit dan niet te laat op de avond, aangezien je lichaam 2 tot 4 uur nodig heeft om weer genoeg af te koelen van de inspanning.
8. Lezen
In de periode voordat je gaat slapen is het heel goed om te lezen. Zet wat eerder je televisie uit, dim je lichten en ga een stuk lezen in een niet al te spannend boek. Blauw licht is funest voor een goede nachtrust.
Dus geen thrillers, horrors of detectives, maar wel een biografie of roman.
Conclusie: een natuurlijk slaapmiddel om beter te slapen
Zoals je gezien hebt zijn de natuurlijke slaapmiddelen niet alleen kruidenbrouwsels die je kunt nemen.
Ook rustgevende activiteiten of juist inspannende activiteiten eerder op de dag kunnen zeer bevorderend zijn voor je slaap en het inslapen.
Dit zijn natuurlijk niet de enige dingen die je kunt doen om beter te slapen. Wij zijn erg benieuwd naar hoe jij slaapt. Heb jij zelf een natuurlijk slaapmiddel, een activiteit waarvan je bijna in slaap valt?
Laat het ons weten door hieronder een berichtje achter te laten. En wie weet, nemen we het wel op in de tekst.
Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)
Bronnen:
- bron 1: www.discovermagazine.com/health/what-science-says-about-using-sleep-medications
- bron 2: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283
- bron 3: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30575050
- bron 4: www.etos.nl/advies/slaap/valeriaan
- bron 5: www.apotheek.nl/medicijnen/valeriaan?product=valeriaan#!
- bron 6: www.healthline.com/nutrition/magnesium-and-sleep#section2
- bron 7: www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspx
- bron 8: www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-870/valerian
- bron 9: Superslapen, boek Floris Wouterson