Uitgerust wakker worden met een wake up light wekker!

Een wake up light wekker is de ideale oplossing voor iedereen die moeite heeft met wakker worden.

Het creëert namelijk een natuurlijke zonsopkomst met ontspannende geluiden in plaats met een vervelende pieptoon.

Zo word je uitgerust en ontspannen wakker.

foto product voordelen
Philips HF3506 05 Wake up light Philips HF3506/05
Beste budget
 • 5 verschillende wekgeluiden
 • instelbare felheid display
bekijk prijs
Philips HF3520 01 Wake up light Philips HF3520/01
Beste prijs/kwaliteit
 • 5 verschillende wekgeluiden
 • Helder geluid
bekijk prijs
Philips Somneo HF3654 01 sleep wake up light Philips Somneo HF3654/01
 • RelaxBreath technologie;
 • 25 helderheidsinstellingen
 • oplaadfunctie telefoon
bekijk prijs

Waarom werkt een wake up light zo goed?

Wat de wekker werkelijk doet is het lichaam voorbereiden op het ontwaken tijdens de laatste 20-40 minuten van de slaap.

In de tijd dat er nog geen wekkers waren werden mensen gewekt door het zonlicht en ze gingen naar bed als het donker werd. Dat is nu wel anders.

Vaak is het nog donker als we uit bed moeten. Hierdoor is het niet mogelijk om op een natuurlijke wijze wakker te worden. Vooral in de donkere maanden is dit erg lastig.

Een wake up light is hiervoor de perfecte oplossing, zodat je altijd met een natuurlijk zonsopgang en in een verlichte kamer wakker wordt.

De beste wake up lights van 2024

We zijn op zoek gegaan naar de beste wake up lights van [wv_year]. Daarbij hebben we rekening gehouden met verschillende categorieën, zodat er voor iedereen een passende wake up light bij zit.

Beste budget: Philips Wake-up Light HF3506/05

Philips HF3506 05 Wake up light

De Philips HF3506/05 zorgt ervoor dat je de dag gemakkelijker, frisser en met meer energie begint. Dit doet het model met een combinatie van licht en geluid, zodat je op een natuurlijke manier ontwaakt. Het model bevat maar liefst 10 voorgeprogrammeerde lichtinstellingen en 2 verschillende wekgeluiden.

Gebruikers van deze wake up light zijn vooral fan van het relaxt wakker worden door middel van het zachte geluid en licht. Ook het design scoort erg goed samen met de gebruiksvriendelijkheid.

Bekijk prijs

Voordelen
 • Gemakkelijk de helderheid van het display instellen, zodat het licht nooit te fel is
 • Wordt heerlijk wakker met je favoriete radiozender
 • Erg gebruiksvriendelijk
 • Kan ook gebruikt worden als nachtlamp
Nadelen
 • Het is niet mogelijk om meerdere wektijden in te stellen. Een partner heeft daarom een eigen wekker nodig;
 • Zonsopgang is minder realistisch dan andere modellen, want deze maakt alleen gebruik van geel licht;
 • Geen USB-aansluiting.

Beste prijs-kwaliteitverhouding: Philips HF3520/01

Philips HF3520 01 Wake up light

Deze wake up light helpt je om actiever en fitter wakker te worden. Geïnspireerd door de zonsopgang maakt het model door middel van licht en geluid je op een natuurlijke manier wakker.

Het licht van de zonsopgangsimulatie begint met zacht ochtend-rood licht en loopt uiteindelijk via warm oranje licht naar helder geel licht. Dit gaat gepaard met prettige natuurgeluiden.

Je hebt keuze uit 5 verschillende natuurgeluiden. Dit model kan je ook helpen met natuurlijk in slaap vallen.

We zijn erg tevreden over de kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en het natuurlijk ontwaken. De vele gebruiksmogelijkheden en het geluid zijn ook geliefd bij deze wake-up light.

Bekijk prijs

Voordelen
 • Beter en rustiger wakker worden dankzij het overloop van rood naar helder geel licht
 • Eenvoudig in gebruik en een fijne display
 • Heeft vijf natuurlijk instelbare wekgeluiden
Nadelen
 • Telefoon kan er niet op aangesloten worden;
 • Redelijk prijzig.

Beste wake up light van mei 2024: Philips Somneo HF3654/01

Philips Somneo HF3654 01 sleep wake up light

Ga ontspannen slapen en word energiek wakker met de Somneo HF3654/01. Het is het beste model op de markt, omdat het op alle vlakken perfect scoort. Het simuleert een echte zonsopgang door middel van zacht ochtendrood licht dat via oranje warm licht naar helderwit geel licht gaat.

Terwijl het licht feller wordt, zorgt het natuurlijke geluid of een radiozender ervoor dat je helemaal klaar bent voor de dag. We raden aan om de natuurgeluiden te gebruiken.

In slaap vallen gaat ook gemakkelijker met de RelaxBreathe technologie. Deze technologie helpt je om te spannen door middel van ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Daarnaast helpt het je ook om in slaap te vallen met behulp van licht en geluid.

Erg fijn is ook de USB-poort waarmee je jouw smartphone kan opladen. Zo heb je ook geen extra opladers nodig. Wij zijn vooral blij met de vele mogelijkheden, gebruiksvriendelijkheid en het fraaie design. We vinden alleen dat de geluidskwaliteit iets beter had gekund.

Bekijk prijs

Voordelen
 • Fraai design en super gebruiksvriendelijk
 • Ontspannen in slaap vallen met de RelaxBreath technologie
 • Meer energie in de ochtend en geleidelijk ontwaken
 • Maar liefst 25 verschillende helderheidsinstellingen
 • Inclusief oplaadfunctie voor je telefoon of tablet
Nadelen
 • Geen mogelijkheid om eigen muziek afspelen
 • Niet mogelijk om verschillende wektijden in te stellen

Wat is een wake up light eigenlijk en waar helpt het bij?

Fit wakker worden

Een wake up light is een wekker die je wekt door middel van licht. Op een natuurlijke wijze, net zoals de zonsopkomst. Je kan het vergelijken met een dag dat je kan uitslapen in de zomer, je slaapt met de gordijnen open en je wordt onwijs relaxt wakker van het zachte licht in je kamer.

De meeste wake up lights starten een natuurlijke zonsopgang zo’n half uur voor het ontwaken. Zet jij de wekker om 06:30 dan simuleert de wekker om 06:00 een natuurlijke zonsopgang. Vaak begint dit met rood licht. Ook wordt de lichtsterkte langzaam verhoogd. Zo bereid het lichaam zich op een natuurlijke wijze voor op het wakker worden.

Uiteindelijk als de wekker gaat dan zal het licht geel of witgeel zijn. In tegenstelling tot vervelende geluiden bij een standaard wekker kan je bij een wake up light voor ontspannende geluiden kiezen. Bijvoorbeeld: fluitende vogels, natuurgeluiden of meditatie muziek.

Sommige wake up lights hebben ook een functionaliteit om je beter in slaap te laten vallen. Daarover later meer.

Energieker wakker worden

Philips heeft een onafhankelijk onderzoek laten doen naar het effect van wake up lights. Daaruit is gebleken dan 92% van de gebruikers een wake up light een aangename manier van wakker wordt vindt. Het onderzoek toont ook aan dat gebruikers energieker en met een beter humeur wakker worden. [1]

Sneller in slaap vallen

Sneller inslapen

Waar we het nog niet over gehad hebben is het sneller in slaap vallen door middel van een wake up light. Sommige modellen bieden namelijk de functie om ook rustiger in slaap te vallen door middel van een gesimuleerde zonsondergang.

Je kan de inslaapfunctie hiervoor gebruiken. Je kan de wakeup light aanzetten en een tijd instellen. Vervolgens dimt de lamp in die tijd heel langzaam tot het donker is. Wanneer je een wat uitgebreider model kiest dan kan je vaak ook muziek toevoegen aan die gesimuleerde zonsondergang.

Wanneer je slecht in slaap valt raden we je aan om geen gebruik te maken van deze functie. De slaapkamer is ervoor bedoelt om in te slapen niet om wakker te liggen met het licht aan. Wil je meer weten hoe jij ervoor zorgt dat je wel snel in slaap valt? Begin dan met de basis en check het artikel over slaaphygiëne.

Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)

De voordelen van een wake up light:

 • Natuurlijk en ontspannen wakker worden
 • Alerter en fitter gedurende dag en beter functioneren
 • Het activeert je biologische klok en dat heeft een positief effect op je energieniveau
 • Tijdens het eventuele snoozen blijft het licht aan
 • Gemakkelijker in slaap vallen dankzij ademhaling-oefeningen (niet beschikbaar op elk model)

Waar moet je op letten wanneer je een wake up light gaat kopen?

Wake up lights kopen

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten wanneer je naar een wake up light gaat kijken. De belangrijkste hebben we hieronder voor je uitgewerkt.

1. Gekleurde simulatie van de zonsopkomst

Een gekleurde simulatie van de zonsopkomst is de basis van de wake up light. Standaard is dat de helderheid van de wake up light wekker steeds helder wordt. Dit gebeurt met een rood licht dat uiteindelijk witgeel licht wordt, net zoals in de natuur. Er zijn ook modellen die andere licht opties bieden, zoals groen, rood, blauw, paars of oranje.

2. Alarmtypes

Wanneer je liever met ontspannen geluiden wakker wordt dan kijk je naar het alarmtype. De meeste modellen bieden een aantal natuurlijke geluiden in combinatie met een FM-radio en MP3-muziek. Sommige modellen zijn ook te koppelen met een app op je smartphone, zodat je muziek kan beheren.

3. Ontspanningsfuncties

De wake up lights bieden soms ook ontspanningsfuncties aan, zoals ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. Zo ontspan je niet alleen gemakkelijker, maar val je ook makkelijker in slaap. Ademhalingstechnieken werken door middel van licht of geluid van de wekker dat pulseert. Daar kan jij vervolgens je ademhaling op aanpassen en zo valt alle spanning van je af.

4. Snooze functies

Hoewel een wake up light niet gemaakt is om te snoozen is een sluimerfunctie toch handig. Zo kan je nog even een aantal minuten slapen. De sluimertijd staat vaak op 9 minuten ingeschakeld, maar sommige modellen maken het ook mogelijk om de sluimertijd aan te passen.  De lamp blijft wel aan tijdens de sluimertijd, want het is niet de bedoeling dat je weer verder gaat slapen. Ben je een slechte slaper? Gebruik de snooze knop dan NIET!

5. Slaaptimer

Een slaaptimer voor het naar bed gaan. Zo kan je een tijd instellen die een zonsondergang simuleert. Een slaaptimer gebruikt naast een steeds meer dimmend licht ook audio om je sneller in slaap te vallen. De slaaptimer kan je vaak instellen tussen de vijf en dertig minuten.

6. Zonsondergang simulatie

De zonsondergang simulatie geeft het lichaam een signaal dat het tijd is om te slapen. Niet elk model heeft dit. Wanneer dit jouw voorkeur heeft dan kijk je bij de specificaties of de wake up light deze optie aanbiedt.

Handige wake up light apps

Wanneer je een wake up light koppelt aan je smartphone dan kun je gebruik maken van extra functionaliteiten via te telefoon. Niet elk model zal deze functionaliteit aanbieden. Philips heeft bijvoorbeeld de Philips SleepMapper-app die je kan downloaden via Google Play of de App Store op jouw smartphone.

Zo kan je jouw slaapgegevens synchroniseren en krijg je meer inzichten in je slaapgedrag. De app geeft vervolgens ook tips om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Conclusie: wel of geen wake up light kopen?

Als het antwoord op deze vraag ja is dan is het tijd om nu actie te ondernemen. We hebben de beste wake up lights gereviewd, we zijn ervan overtuigd dat er een model voor jou tussen zit. Maar mocht je toch nieuwsgierig zijn naar andere modellen, bekijk dan het overzicht van de beste wake up lights hier.

Bij een wake up light geldt overigens dat je beter wat meer kan investeren dan te weinig, omdat slaap en op het juiste moment wakker worden heel erg belangrijk is. Niet alleen voor je alertheid en fitheid gedurende de dag, maar ook voor je gezondheid op de lange termijn.

Bekijk de top 10 wake up lights van mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL