De meeste mensen denken niet lang na over de aankoop van een ventilator en gaan vaak voor de goedkope optie. Toch zijn er wel degelijk grote verschillen in kwaliteit. Zo zijn er stille ventilatoren die perfect zijn voor een goede nachtrust tijdens de warme zomerdagen.
Met het grote aanbod aan ventilatoren, is het natuurlijk fijn als je weet waar je naar zoekt. In dit artikel lees je welke stille ventilatoren het beste uit de test komen op basis van gebruikersreviews en prijs-kwaliteit verhouding.
foto | product | voordelen | |
Duux Whisper Fan Wit |
|
bekijk prijs | |
AirKing statiefventilator zwart |
|
bekijk prijs | |
Stilste model |
|
bekijk prijs | |
LifeGoods Luxe Torenventilator |
|
bekijk prijs | |
Cecotec Stille torenventilator |
|
bekijk prijs | |
Duux Whisper Flex Smart Ventilator DXCF11 |
|
bekijk prijs |
Inhoudsopgave
Duux Whisper Fan Wit
Zoals de naam al verklapt, is de Duux Whisper Fan Wit ontwikkeld om zo weinig mogelijk geluid te maken. Uit de vele positieve reviews blijkt dat de stille ventilator dat ook zeker doet.
Met 26 standen is de ventilator zeer flexibel en is de Duux Whisper ook geschikt voor de écht warme dagen. Toch moet je wel rekening houden dat je bij hogere standen wel wat meer geluid zult horen dan als je hem op de eerste stand zet bijvoorbeeld.
Ook kun je de stille ventilator zowel horizontaal als verticaal laten bewegen, zo is er altijd een setting die ideaal voor je is. Je moet rekening houden met een wind die tot 15 meter kan blazen, maar op de lagere standen is dit bereik uiteraard een stuk minder.
Met een geluid vanaf 13 DB is de Duux Whisper één van de stilste ventilatoren die we tegen zijn gekomen, toch lijkt dit geen effect te hebben op de windkracht van de ventilator. Zo heeft de Duux Whisper dubbele bladen, waardoor deze een stuk krachtiger is dan de gemiddelde ventilator.
Tijdens het slapen kun je de Duux Whisper instellen op een timer, zo kun je bijvoorbeeld kiezen dat de stille ventilator stopt na 3 uur. Deze timer kan maximaal voor 12 uur ingesteld worden. Daarnaast is er ook een nachtmodus, waarbij de ventilator nóg minder geluid maakt. Wel een minpuntje is dat het scherm relatief nog best fel is ’s nachts. Als dit je wakker houdt, kun je uiteraard iets over het display heen leggen wanneer je gaat slapen.
Draait de ventilator te hard of te zacht? Je hoeft niet naar de ventilator toe te lopen om de windkracht aan te passen. Met de afstandsbediening kun je de deze altijd gemakkelijk aanpassen naar jouw gewenste instelling. De afstandsbediening is ook een stuk gemakkelijker in het gebruik dan de veelal onduidelijke draaiknop.
Tot slot heeft de stille ventilator van Duux ook een “natural wind mode”, waarbij de ventilator een natuurlijke wind simuleert met variërende windsterktes. Voor de natuurliefhebbers is dit uiteraard een fijne bijkomstigheid.
Wat maakt deze ventilator zo goed?
De Duux Whisper Fan combineert een krachtige ventilator met nagenoeg geen geluid. In vergelijking met andere ventilators is dit model extreem stil, met name de nachtmodus stand. Gepaard met een handige afstandsbediening is dit een zeer goede keuze wanneer je op zoek bent naar een fijne, krachtige en vooral stille ventilator. Zolang je bereid bent €102,- te besteden aan een ventilator, is dit zeker één van de beste keuzes.
- 26 standen windsnelheid
- Bediening op afstand d.m.v. van de afstandsbediening
- Blaast maximaal 15 meter ver
- Nachtstand waardoor de ventilator nóg stiller is
- Verstelbare timer
- Horizontale en verticale rotering mogelijk
- Flinke investering (ongeveer 100 euro)
- Draaiknop is moeilijk te bedienen
- Display is relatief fel als het donker is
AirKing statiefventilator zwart
De AirKing statiefventilator beschikt over 5 standen en heeft een horizontale en verticale oscillerende functie. De ventilator beschikt over speciale bladen waardoor hij ten opzichte van vele concurrerende ventilators erg stil is (35 decibel).
Je kunt de AirKing in hoogte verstellen en bedienen met een afstandsbediening, maar ook zijn er bedieningsknoppen op het apparaat zelf aanwezig. De ventilator bladen zijn 40 cm breed waardoor ze erg krachtig zijn en een grote ruimte kunnen verkoelen.
Ook kun je gebruik maken van de timerfunctie waarmee je de ventilator tot 1 of 7 uur kunt laten draaien, daarna schakelt het apparaat zichzelf uit. Daarnaast is dit model ook uitgerust met verschillende slaapstanden. Ook bij deze ventilator is helaas een minpunt dat het display volgens gebruikers toch iets te fel is tijdens het slapen.
Waarom kiezen voor deze ventilator?
De AirKing statiefventilator is geschikt voor mensen die liever een minder grote investering doen dan de Duux Whisper Fan. Deze ventilator kost ongeveer 80 euro.
- Meerdere slaapstanden
- Afstandsbediening inbegrepen
- Stevige voet
- Instelbare timer van 1 tot 7 uur
- Te fel LED display voor in de slaapkamer
Stilste model: Clean Air Optima – Design Circulator Ventilator
Ben je op zoek naar een wat compactere stille ventilator? Kijk dan eens naar de Clean Air Optima. Deze tafelventilator biedt niet alleen verkoeling in de zomer, ook heb je iets aan het apparaat in de winter. De stille ventilator zorgt er namelijk voor dat zowel warme lucht evenredig wordt verdeeld over de ruimte tijdens de winter; geen koude lucht bij de vloer dus!
De Clean Air Optima zorgt dus voor een betere luchtverdeling en zo wordt de gewenste temperatuur in de ruimte sneller behaald, wat natuurlijk ook kosten kan besparen.
De Clean Air Optima is daarnaast ook uiterst stil, nog stiller dan de Duux Whisper met een geluid van minder dan 10 decibel in slaapmodus, dat is uitzonderlijk te noemen!
Door het compacte formaat zul je echter wel een onderstel, zoals een kastje, moeten regelen als je er tijdens de nachtrust ook iets van wilt voelen natuurlijk. Iets waar een statiefventilator geen last van heeft.
Ook deze ventilator kan zowel horizontaal en verticaal oscilleren, zodat je een volle dekking krijgt van de ruimte. Daarnaast heeft deze ventilator een luchtzuiverende functie door de ingebouwde ionisator, waardoor ook geurtjes worden geneutraliseerd.
Waar veel ventilatoren vaak nog luider zijn dan geadverteerd door de ingebouwde motor, heeft de Clean Air Optima ook hieraan gedacht. Met de borstel-loze motor is ook dit onderdeel van de ventilator extreem stil.
Alhoewel hij niet zo versatiel is als bijvoorbeeld de Duux Whisper, heeft de Clean Air Optima stille ventilator 24 standen waaruit je kunt kiezen. De slaapmodus zorgt ervoor dat de ventilator elke 30 minuten een standje lager wordt gezet; hij begint bij stand 6 en loopt zo langzaam af naar stand 1, waar hij vervolgens op blijft totdat je hem uitzet of de timer afloopt.
Voor wie is de Clean Air Optima geschikt?
De Clean Air Optima is vooral geschikt voor mensen die gebruik willen maken van een compacte stille ventilator en hier ook graag extra voor willen betalen. Voor een tafelventilator is de Clean Air optima van ongeveer 90 euro namelijk erg prijzig, maar dan heb je ook zeker wat.
Naast de stille slaapmodus kan hij ook erg goed gebruikt worden voor op je bureau tijdens het (thuis)werken.
- Compact en ook geschikt voor op je bureau
- Stilste ventilator uit onze selectie
- Verhelpt ook geurtjes en verbetert de luchtkwaliteit
- 24 standen waardoor er altijd een comfortabele stand is
- Verdeelt de lucht evenredig
- Voor een tafelventilator erg prijzig
- Minder geluidloos dan geadverteerd voor sommige gebruikers
LifeGoods Luxe Torenventilator
Voor liefhebbers van torenventilatoren zijn er natuurlijk ook genoeg opties! Deze LifeGoods torenventilator heeft een smal, langwerpig design, waardoor deze ventilator maar 32 bij 32 cm ruimte in beslag neemt. Toch is de LifeGoods torenventilator ondanks het smalle statuur relatief erg krachtig met een vermogen van 55 Watt .
Deze ventilator beschikt over 3 standen: normaal, natuurlijk en slaapstand. In de normale stand blijft de blaaskracht de gehele tijd constant. De “natuurlijke” stand simuleert wind door regelmatig te wisselen van windkracht en de slaapmodus vermindert de blaaskracht geleidelijk waardoor dit model weinig geluid produceert.
Alhoewel de torenventilator relatief stil is, is hij met 45 DB toch één van de “luidere” stille ventilatoren in de lijst. Naast de slaapmodus bezit ook deze ventilator een handige timer die je kunt instellen.
Om de bediening zo makkelijk mogelijk te maken, kun je de ventilator instellen met de bijgeleverde afstandsbediening, let wel op dat de afstandsbediening maar een bereik heeft van ongeveer 6 meter.
Een andere handige gadget is de ingebouwde thermostaat, zo zie je meteen wat de temperatuur in de ruimte is en hoeveel invloed de ventilator hierop heeft.
Waarom de LifeGoods Luxe torenventilator kopen?
De torenventilator van LifeGoods is een uitstekend alternatief voor een torenventilator wanneer je kleine kinderen of huisdieren hebt die nieuwsgierig zijn.
Doordat er geen bladen in de ventilator zitten, kunnen er ook geen handen of andere dingen tussen komen te zitten en is dit dus een veilige oplossing.
Alhoewel torenventilatoren meestal wat luider zijn, is dit één van de stillere opties en met een prijskaartje van ongeveer 70 euro is deze ventilator ook zeker niet de duurste.
- Slaapstand waarbij de ventilator steeds minder snel draait
- Bijgeleverde afstandsbediening
- Handige ingebouwde thermostaat
- Voor een torenventilator relatief stil
- Instelbare timer
- Krachtige ventilator dus geschikt voor de warme dagen
- Timer maakt een piep geluid wanneer deze is verlopen
- Draait alleen horizontaal
Budget: Cecotec Stille torenventilator
Ook deze stille ventilator van Cecotec is een torenventilator. Dit model is zit in een iets lagere prijsklasse (ongeveer 35 euro) en is daarom heel geschikt voor een budgetaankoop. Dankzij de zogenaamde “Forcesilence” technologie wordt deze ventilator aangeprijsd als een stille ventilator en dus ook geschikt voor de slaapkamer.
Ook deze torenventilator beschikt over drie verschillende standen: Laag (nacht) – Midden (Eco) – Hoog (Turbo). De namen van de standen spreken uiteraard voor zich. Met de handige timer kun je zelf instellen hoe lang de ventilator draait en dankzij het handige transporthandvat en het lage gewicht (2kg) kun je deze ventilator gemakkelijk verplaatsen of opbergen.
Een fijn pluspunt is het Overprotect System, die ervoor zorgt dat de ventilator nooit oververhit raakt door deze automatisch uit te schakelen wanneer dit dreigt te gebeuren.
Doordat een torenventilator van nature toch wat meer geluid maakt dan een statiefventilator, kan deze ventilator ook in de stille modus minder geschikt zijn voor gevoelige slapers.
Wat maakt dit model zo geschikt?
Als je op zoek bent naar een budget torenventilator, is deze stille ventilator een erg goede keuze.
- Kwalitatieve budgetaankoop
- Verschillende standen waaronder slaapstand
- Beschermingssysteem tegen oververhitting
- Forcesilence technologie zorgt voor minder geluid
- Compact voor een torenventilator
- Volgens sommige gebruikers niet stil genoeg voor in de slaapkamer (kies dan voor een statiefventilator)
- Onstabiel onderstel
Duux Whisper Flex Smart Ventilator DXCF11
Ben je bereid wat meer neer te leggen voor een ventilator (€133,-) dan is deze stille ventilator zeker het overwegen waard. Het grootste pluspunt van de Whisper Flex Smart is de mogelijkheid om hem draadloos te maken.
Zo kun je zelfs in plekken waar geen stopcontact in de buurt is genieten van een fijn briesje. Daarnaast is er ook een app integratie waardoor je de ventilator ook via je smartphone kunt bedienen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het zoekraken van de kleine bijgeleverde afstandsbediening.
Qua uitvoering is de Duux Whisper Flex Smart vrijwel gelijk aan de Duux Whisper. Ook deze uitvoering heeft 26 standen met dubbele bladen waardoor de ventilator zowel krachtig als fluisterstil is.
Wel een fijn pluspunt vergeleken met de normale Whisper is het feit dat de display na 10 seconden volledig uitgeschakeld wordt als hij in de nachtmodus staat. Zo verhelpt deze uitvoering één van de minpunten van de originele Duux Whisper.
Minpunt is wel dat de ventilator zelf niet wordt geleverd met een accu. De accu zal je er nog bij moeten kopen en is behoorlijk prijzig (ongeveer 50 euro). Dat maakt de totaalprijs een stuk hoger.
Voor wie is de Duux Whisper Flex Smart geschikt?
Als prijs geen issue voor je is en je een écht stille ventilator wilt die ook draadloos gebruikt kan worden, dan zul je niet snel een betere ventilator op de markt vinden. Voor lichte slapers is deze ventilator dus zeker een goede optie. Ben je echter minder geïnteresseerd in het draadloze aspect en de smartphone functie? Dan kan de originele versie ook interessant zijn (zie hierboven).
- Mogelijkheid om de ventilator draadloos te maken
- Geen last van zoekgeraakte afstandsbedieningen dankzij de smartphone bediening
- Stilste statiefventilator uit onze selectie (samen met de Duux Whisper)
- 26 snelheden, een nachtstand en een natuurlijke stand zodat je altijd comfortabel bent
- Flinke investering vergeleken met andere ventilatoren
- Accu voor de draadloze functie niet standaard bijgeleverd
Waar let je op bij aanschaf stille ventilator?
De meeste mensen zullen niet heel erg de diepte ingaan wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe stille ventilator. Toch heb je er veel baat bij om in één keer een goede ventilator aan te schaffen, vaak kunnen deze jaren mee en is dit zeker geen slechte investering voor de lange termijn.
Hieronder vind je een aantal aspecten waarop je moet letten om zo de perfecte stille ventilator voor jou te vinden.
Verschillende standen
Allereerst is het fijn dat de ventilator verstelbaar is zodat je de gewenste windsnelheid kunt instellen. De meeste ventilatoren beschikken over 3 standen: laag – gemiddeld – hoog.
Als je toch wat meer opties wilt, zijn er ook volop ventilatoren met meerdere standen.
Zo heeft de Duux maar liefst 26 standen waaruit je kunt kiezen. Natuurlijk zul je niet snel gebruik maken van alle standen (vooral de hoogste standen), maar het is wel fijn om de mogelijkheid te hebben wanneer het binnen bijvoorbeeld écht warm is. Of dat je de ventilator op een hele zachte nachstand zet zodat je net genoeg afkoelt door een ligt briesje maar het je niet stoort tijdens de slaap.
Timers en slaapfunctie
Nagenoeg elke ventilator van een iets hogere prijsklasse zal een timer- en slaapfunctie hebben. Zelfs bij de goedkoopste stille ventilator uit onze selectie (de Cecotec) zijn deze functies inbegrepen.
Als je op zoek bent naar een stille ventilator, vind je het waarschijnlijk ook belangrijk dat er een ingebouwde slaapfunctie is, aangezien deze altijd stiller is dan de standaard modus. Timers kunnen daarbij ook handig zijn om bijvoorbeeld energie te besparen door hem uit te schakelen wanneer de kamer koeler is geworden ’s nachts.
Geluidsniveau
Wanneer je naar een stille ventilator op zoek bent, is geluidsniveau natuurlijk één van de belangrijkste criteria. De stilste ventilatoren zullen zo rond de 10 tot 13 dB zijn, maar het gemiddelde zal liggen tussen de 30 tot 45 dB.
Voor veel mensen zal dit echter niet bepaald stil zijn. Als je een gevoelige slaper bent, dan zul je meer moeten kijken naar de ventilatoren rond de 13dB. Let er wel op dat dit geluidsniveau wel geadverteerd wordt voor de laagste stand. De hogere standen zullen dus steeds luider worden.
Afstandsbediening
De meeste ventilatoren beschikken tegenwoordig over een afstandsbediening. Vanaf ongeveer €30,- is het niet onredelijk om te verwachten dat er een afstandsbediening bijgeleverd wordt.
Het is natuurlijk een persoonlijke voorkeur of je wel of niet gebruik wilt maken van een afstandsbediening.
Oscillerende functie
De meeste ventilatoren zullen enkel van links naar rechts – horizontaal – oscilleren. Als je dat extra beetje flexibiliteit wilt, kun je ook kiezen voor een verticaal oscillerende ventilator. Zo heb je volledige dekking in de ruimte waar de ventilator in staat.
Het type model (statiefventilator, torenventilator of een tafelventilator)
Het type model is een belangrijk punt om in gedachten te houden tijdens je zoektocht naar een stille ventilator.
Statiefventilator
Zo is een statiefventilator over het algemeen stiller dan een torenventilator, maar minder compact dan een tafelventilator.
Torenventilator
Een torenventilator is echter meer geschikt als je kleine kinderen hebt of nieuwsgierige huisdieren dankzij de afwezigheid van roterende bladen.
Tafelventilator
Een tafelventilator is vooral geschikt als je deze graag op je bureau of eettafel wilt zetten. Als je dit type ventilator wilt gebruiken voor de slaapkamer, dan zul je in de meeste gevallen een geschikt onderstel, zoals een tafeltje of krukje, moeten gebruiken.
Veiligheid
Bij veiligheid denk je waarschijnlijk meteen aan de roterende bladen die een veiligheidsrisico vormen voor kinderen en huisdieren. Toch zijn er ook andere aspecten waar je op kunt letten in het geval van veiligheid.
Zo hebben sommige ventilatoren een ingebouwd systeem waardoor hij automatisch afslaat wanneer de ventilator dreigt te oververhitten. Erg handig om eventuele schade te voorkomen tijdens de heetste zomerdagen.
Conclusie
Al met al raden we je aan om toch wat meer tijd te besteden aan het vinden van de geschikte stille ventilator. Vaak gaan ventilatoren erg lang mee en daarom is een grotere investering zeker geen slechte keuze.
Let erop dat je kijkt naar de aspecten die jij belangrijk vindt. Uiteraard is de mate van stilte van een ventilator erg belangrijk, maar als je een vaste slaper bent en kleine kinderen hebt, is een torenventilator misschien een betere optie dan een doorgaans stillere statief- of tafelventilator.
De ventilatoren in deze lijst zijn stuk voor stuk verstandige keuzes, wat ook terug te zien is uit de veelal positieve reviews. Kies je een model uit onze lijst dan weet je zeker dat je een kwalitatief goed product aanschaft.
Zit het juiste model er niet tussen? Kijk dan eens naar de Top 10 stille ventilators van oktober 2024.