De beste nauwkeurige oorthermometer van 2022

Helaas hebben we allemaal wel eens last van een verkoudheid of griepje. Maar hoe weet je nou of je écht koorts hebt, of dat je het misschien gewoon een dagje rustig aan moet doen?

Een oorthermometer biedt de uitkomst. Deze kun je gebruiken om accuraat en eenvoudig je temperatuur te bepalen.

Als je temperatuur boven de 38 graden uitkomt, heb je koorts. Je doet er dan goed aan om even rustig uit te zieken.

We hebben de top 5 beste oorthermometers op een rijtje gezet. Hiermee bepaal je makkelijk of jij je ziek moet melden!

foto product voordelen
Bintoi digitale infrarood oorthermometer Bintoi
 • Nauwkeurig in gebruik
 • Wordt geleverd met een bewaartasje
 • Inclusief batterijen
 • Kan ook worden gebruikt voor vloeistoffen
bekijk prijs
Braun irt 6520 thermoscan Braun ThermoScan
 • Eenvoudig in gebruik
 • In te stellen voor verschillende leeftijden
bekijk prijs
Braun irt 6020 Braun IRT
 • Makkelijk in gebruik
 • Snel resultaat
bekijk prijs
Braun irt 3030 Braun IRT 3030
 • Snelle meting
 • Kan gebruikt worden bij pasgeborenen
bekijk prijs
Bintoi digitale infrarood oorthermometer 2 Bintoi infrarood
 • Nauwkeurig resultaat
 • Wordt geleverd bewaartasje
 • Inclusief batterijen
bekijk prijs

Top 5 beste oorthermometers van 2024

Bintoi

Bintoi digitale infrarood oorthermometer

Met de thermometer van Bintoi meet je eenvoudig de temperatuur via het voorhoofd of oor. Het is zo’n slimme thermometer dat je ‘m zelfs kunt gebruiken om de temperatuur van voeding of vloeistoffen mee te bepalen. Zo verbrandt je kind zich nooit meer aan hete pap of melk!

Met de stille modus kun je geruisloos de temperatuur meten. Zo hoef je je kind er niet eens voor wakker te maken. Je kunt de temperatuur vervolgens eenvoudig aflezen op het display.

De kleuren geven daarnaast ook aan of er sprake is van een normale temperatuur, of lichte – of zware koorts.

Gebruikers geven aan dat de thermometer gebruiksvriendelijk is en makkelijk bediend kan worden. Hoewel de verpakking geen Nederlandse gebruiksaanwijzing bevat, wordt deze wel via de mail nagestuurd. De gebruikers zijn ook te spreken over het meegeleverde bewaartasje.

Bekijk prijs

Voordelen
 • Nauwkeurig in gebruik
 • Wordt geleverd met een bewaartasje
 • Inclusief batterijen
 • Kan ook worden gebruikt voor vloeistoffen
Nadelen
 • Geen Nederlandse gebruiksaanwijzing in de verpakking

Braun ThermoScan

Braun irt 6520 thermoscan

De oorthermometer van Braun is erop gericht om je zo eenvoudig mogelijk inzage te geven in je temperatuur. Om dit te doen maakt de thermometer gebruik van een kleurcodering. Zo zie je eenvoudig bij welke temperatuur je verhoging hebt, en wanneer de verhoogde temperatuur gevaarlijk wordt. Dit wordt per leeftijdsgroep aangegeven, waardoor je nauwkeurige inzage in de situatie hebt.

De thermometer heeft nachtverlichting. Zo kun je deze ook makkelijk ‘s avonds of bij weinig licht gebruiken.

Gebruikers geven aan dat het apparaat eenvoudig in gebruik is, en duidelijke metingen weergeeft. Ze vinden het wel een nadeel dat er steeds moet worden aangegeven wie er gebruik maakt van de thermometer, en er een leeftijd geselecteerd moet worden. Daarnaast beschouwen de gebruikers ook de hoge prijs als nadeel.

Voordelen
 • Eenvoudig in gebruik
 • In te stellen voor verschillende leeftijden
Nadelen
 • Hoge prijs
 • Leeftijd moet bij ieder gebruik worden aangegeven

Braun IRT

Braun irt 6020

Met deze oorthermometer meet je tot 0,1 graad nauwkeurig de lichaamstemperatuur. De thermometer wordt geleverd met 21 kapjes die gebruikt kunnen worden ter hygiëne. Zo kan de thermometer door meerdere mensen gebruikt worden.

Deze thermometer geeft snel resultaat. Binnen enkele seconden kun je de gemeten temperatuur aflezen op het display.

Gebruikers geven aan dat de thermometer zeer betrouwbaar is, en je de temperatuur makkelijk af kunt lezen op het grote display. Ze zijn minder te spreken over de plastic dopjes die gebruikt moeten worden. Deze raken na verloop van tijd op zodat ze weer opnieuw aangeschaft moeten worden. Ook moet je de dopjes na gebruik meteen weggooien. Dit is niet goed voor het milieu.

Voordelen
 • Makkelijk in gebruik
 • Snel resultaat
Nadelen
 • Plastic dopjes raken snel op
 • Hoge prijs

Braun IRT 3030

Braun irt 3030

Met deze Braun thermometer meet je gemakkelijk en snel je temperatuur. Door middel van piepjes geeft het apparaat vervolgens aan of er sprake is van verhoging. Dankzij de wegwerpfilters kun je het apparaat gebruiken voor het hele gezin. Een bijkomende voordeel zijn de ultragevoelige metingen die het apparaat verricht. Hierdoor is deze thermometer zelfs geschikt voor pasgeborenen.

De snelheid en gevoeligheid van het apparaat zorgen ervoor dat veel ouders dit een fijne thermometer vinden om te gebruiken voor jonge kinderen.

Gebruikers geven aan dat de thermometer makkelijk in gebruik is, en de laatst gemeten temperatuur onthoudt. Ze zijn echter niet helemaal tevreden over de nauwkeurigheid van de metingen, en geven aan dat deze nog wel eens verschillen.

Voordelen
 • Snelle meting
 • Kan gebruikt worden bij pasgeborenen
Nadelen
 • Niet altijd nauwkeurig

Bintoi infrarood

Bintoi digitale infrarood oorthermometer 2

Deze Bintoi thermometer maakt het eenvoudig om de temperatuur van baby’s en kleine kinderen te meten. Dankzij de stille stand kun je dit geruisloos doen door de thermometer tegen het voorhoofd aan te houden. Het geheugen van de thermometer slaat de laatste 35 metingen op, waardoor je dus precies kunt zien hoe de temperatuur zich heeft ontwikkeld.

De thermometer wordt geleverd met een bewaartasje en de benodigde batterijen. Zo is hij dus meteen klaar voor gebruik.

Gebruikers zijn erg te spreken over de nauwkeurige metingen. Als tip geven ze mee om een meting te doen van het voorhoofd én het oor. Zo ontstaat het beste en meest nauwkeurige resultaat. De gebruikers geven ook aan dat het makkelijk is om de thermometer te gebruiken en deze fijn in de hand ligt.

Bekijk prijs

Voordelen
 • Nauwkeurig resultaat
 • Wordt geleverd bewaartasje
 • Inclusief batterijen
Nadelen
 • Geen Nederlandse gebruiksaanwijzing bijgevoegd

Hoe werkt een oorthermometer?

Zoals de naam al zegt, meet dit apparaat de lichaamstemperatuur via het oor. Met een infrarood sensor kan de thermometer de warmte van het trommelvlies meten. De gemeten warmte wordt vervolgens omgezet in een temperatuur.

Om ervoor te zorgen dat de meting zo nauwkeurig mogelijk verloopt, is het belangrijk de thermometer op het trommelvlies te richten. De sensor ontvangt op deze manier de meest nauwkeurige informatie.

Wat is de nauwkeurigheid?

Oorthermometers worden tegenwoordig veel gebruikt, ook door huisartsen en in ziekenhuizen. Niet iedereen is het echter eens over de nauwkeurigheid van de metingen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een groot verschil kan zitten tussen de temperatuur die wordt gemeten door een oorthermometer en een rectale thermometer. Hoewel een oorthermometer dus een makkelijke oplossing is voor de meeste situaties, is het in ernstige gevallen wel aan te raden om ook gebruik te maken van een rectale thermometer.

De voor- en nadelen

Baby oorthermometer

Oorthermometers zijn erg makkelijk in gebruik en geven binnen enkele seconden al resultaat. Mede hierdoor zijn deze thermometers zo populair geworden. Ze zijn ook hygiënisch, omdat je vaak alleen het plastic kapje hoeft te vervangen. Hierdoor kun je met meerdere mensen gebruik maken van dezelfde thermometer.

De nadelen van deze thermometers zijn de aanschafprijs en het iets minder betrouwbare resultaat. Om deze redenen kiezen sommige mensen toch voor een rectale thermometer.

Gebruik je de thermometer alleen af en toe als hulpmiddel? Dan is de oorthermometer een wel een goede optie.

Bekijk ook: Wat is de beste babyfoon van 2024

Waar let je op bij de aanschaf?

1. Koortsalarm

Sommige oorthermometers zijn uitgerust met een koortsalarm. Ze geven dan met piepjes of lampjes aan dat je koorts hebt. Meestal geeft het apparaat zelfs aan of het gaat om lichte of zware koorts. Door middel van een koortsalarm zie je in één oogopslag wat je situatie is.

2. Waterdicht

Een oorthermometer die waterdicht is, kun je nog makkelijker reinigen en schoonmaken. Als je deze in de badkamer bewaart, is het verstandig om erop te letten dat de thermometer lang mee gaat en niet beschadigd raakt door vocht. Een waterdichte thermometer is daardoor bij uitstek geschikt om in de badkamer te bewaren.

3. Geschikt voor baby’s/kinderen

Niet alle oorthermometers zijn geschikt voor baby’s of jonge kinderen. Dit komt door de sensoren die in de thermometer worden gebruikt. Om de temperatuur bij pasgeborenen of baby’s te meten, moeten de sensoren erg gevoelig zijn.

Wanneer dit niet het geval is, zal de meting niet correct zijn. Wil je de thermometer gebruiken voor jonge kinderen? Let er dan bij aankoop op dat de thermometer hiervoor geschikt is.

Conclusie: wel of geen oorthermometer?

Baby temperatuur

Met een oorthermometer meet je eenvoudig en snel je eigen temperatuur of die van je kind. Zo zie je in één oogopslag of er sprake is van koorts. Hoewel deze meetwijze niet de meest betrouwbare is, kan het wel een goede indicatie van de situatie geven.

Vertrouw je het niet helemaal? Win dan altijd advies in van je huisarts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL