Ontdek de beste LED daglichtlamp van 2024

Misschien heb je ooit wel eens gehoord van een daglicht lamp of misschien ken je iemand die erbij zweert.

Veel mensen weten wel van het bestaan van de daglicht lamp af, maar wat het precies doet, wat het nut ervan is en hoeveel een goede lamp kost, daarover tasten veel mensen in het duister.

Ben jij benieuwd of je baat kunt hebben bij een daglicht lamp en waar je op moet letten als je er een wil aanschaffen?

foto product voordelen
Medisana lt 460 daglichtlamp Medisana LT 460
Beste budget
 • handig in gebruik
 • 10.000 lux
 • met deze lamp word je snel wakker
bekijk prijs
Beurer tl 30 daglichtlamp Beurer TL30
Beste daglichtlamp
 • Horizontaal en verticaal te gebruiken
 • 10.000 lux
 • lekker licht en dun & gemakkelijk in gebruik
 • zeer geschikt tegen een winterdepressie
bekijk prijs
Ayo lichttherapiebril AYO – Lichttherapiebril
Beste lichttherapie bril
 • gemakkelijk te bedienen via de app
 • krijg direct meer energie
 • zeer geschikt voor mensen die veel reizen
 • medisch gecertificeerd
bekijk prijs
Luminette 3 lichttherapiebril energielamp Luminette 3
lichttherapie bril
 • draagbaar: je hoeft niet
  achter een lamp te zitten
 • gemakkelijk op te laden
 • medisch gecertificeerd
bekijk prijs

Wat is het verschil tussen een gewone lamp en daglicht lamp?

Een gewone lamp is ontworpen om de ruimten in je huis voldoende te verlichten. 800 lux wordt gezien als een goed verlichte kamer, de EU heeft wettelijk gesteld dat een kantoorruimte met ten minste 500 lux verlicht moet zijn. [1]

De straling van een lamp wordt tegenwoordig aangeduid in lumen. Lux wordt gebruikt als aanduiding van hoe verlicht een oppervlakte is.

Lux en lumen verschillen erin dat lumen de straling van de lamp aanduidt en lux de verlichting van een oppervlakte per vierkante meter meet.

De lumen van een lamp blijft dus altijd gelijk, maar de lux kan verschillen op basis van de oppervlakte en de afstand tot de lamp. [2]

Een gewone lamp heeft meestal rond de 2000 lumen. Ter vergelijking: de lux van zonlicht kan wel 150.000 zijn, zit je op een zonnige dag in de schaduw dan is de lux nog steeds 10.000.

Aangezien je brein is ingesteld om te reageren op zonlicht moet je dus een sterke daglicht lamp hebben wil je dat effect nabootsen. [3]

Als je een functionele daglicht lamp wil dan moet de lux minstens 10.000 zijn, dat is met een gewoon Led- of halogeen-peertje niet te behalen. [4] De lux van een daglicht lamp is dus veel sterker en moet dat ook zijn, omdat je met een gewone lamp niet de gunstige kwaliteiten haalt.

Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)

Voordelen van een daglicht lamp

Winter dip

De meeste mensen kunnen ook ’s winters terwijl het buiten nog pikdonker is om 7 uur opstaan om naar hun werk te gaan omdat hun melatonine-spiegel minder gevoelig is voor het gebrek aan daglicht en meer beïnvloed wordt het dagelijkse slaap-waak-ritme. [5]

Sommige mensen zijn echter erg gevoelig voor het gebrek aan zonlicht tijdens de winter. De melatonine-spiegel wordt grotendeels geregeld door daglicht.

Een erg lichtgevoelige melatonine-spiegel raakt daardoor ontregeld omdat het nog donker is wanneer je opstaat en ook vroeg in de middag alweer donker wordt.

Het gevolg is dat je heel veel melatonine aanmaakt, meer slaap nodig hebt, ‘sochtends niet goed kunt opstaan, de hele dag vermoeid bent en daardoor ook gedeprimeerde en lethargische gevoelens kunt krijgen. Oftewel de welbekende winterdip.

Een daglichtlamp is sterk genoeg om de gevoelige melatoninespiegels het signaal te geven dat de dag is begonnen en de nog aanwezige melatonine snel af te breken.

Een winterdipje, winterdepressie of verstoord slaapritme kan zo weer grotendeels worden opgeheven en zo kom je de wintermaanden door.

Een daglichtlamp is bovendien expliciet geen UV-lamp, waardoor je je niet hoeft in te smeren als je voor de lamp gaat zitten en geen UV-schade (en daardoor mogelijk huidkanker) op je huid of ogen kunt oplopen. [6]

Daglichtlamp tegen een jetleg

Een daglichtlamp is verder ook erg nuttig om jetlags tegen te gaan. Vaak worden mensen met een jetlag in de late middag of vroege avond heel erg moe en slaperig.

Even achter de daglicht lamp geeft weer een energieboost omdat dan de hoeveelheid melatonine weer tijdelijk afneemt. Zo kun je sneller terug naar je normale slaapritme. [7]

Wanneer biedt een daglichtlamp uitkomst?

Moe wakker worden

Een daglichtlamp is niet voor iedereen even geschikt of nuttig. Het lost niet zomaar alle slaapproblemen op en moet niet gezien worden als een soort wondermiddel als je ’s ochtends moe opstaat.

De kans is namelijk groot dat je ’s ochtends moe bent omdat je niet voldoende kwalitatieve slaap krijgt.

Blijven je slaapgewoonten het hele jaar door relatief hetzelfde, maar merk je een duidelijk verschil in de mate van vermoeidheid als je ’s winters in het donker moet opstaan, dan kan een daglichtlamp een handig hulpmiddel zijn voor jou.

Hetzelfde geldt voor depressieve gevoelens die alleen in de winter optreden. Heb je er de rest van het jaar geen last van en is het een jaarlijks terugkerend patroon, dan kan een daglicht lamp een uitkomst zijn. [8]

Zoals hierboven al staat aangegeven kan een daglichtlamp wel in elk seizoen van het jaar gebruikt worden als je last hebt van jetlag.

Wanneer je in de late middag “de man met de hamer” tegenkomt en moeite hebt met nog een paar uurtjes wakker blijven kun je even achter de daglicht lamp gaan zitten.

Je hoge melatonine-spiegel neemt dan tijdelijk af en het lukt je om nog een paar uurtjes wakker te blijven tot je dichterbij je gewenste bedtijd zit. Ook is het mogelijk om een aantal dagen van tevoren je al voor te bereiden op de andere tijdzone, zodat de overgang minder abrupt is.

Nieuwe tijdzone

Wanneer het in de nieuwe tijdszone 6 uur vroeger is, kun je langzaamaan eerder gaan slapen en vroeger opstaan.

Als je dan direct achter de lamp gaat zitten past je ritme zich aan en heb je een meer vloeiende en hopelijk ook meer comfortabele overgang naar de nieuwe tijdszone. [9]

We raden aan om op reis gebruik te maken van een lichttherapiebril. Deze brillen zorgen voor hetzelfde effect als een daglicht lamp.

Ayo lichttherapiebril

Bekijk hier de beste lichttherapie bril van mei 2024.

Ten slotte kan een daglicht lamp als extra hulpmiddel ingezet worden bij mensen van wie het dag- en nachtritme ernstig verstoord is.

Door meerdere dagen achter elkaar ’s ochtends op een normale tijd op te staan en direct voor de lamp te gaan zitten kunnen ze sneller weer terug in een wenselijk circadisch ritme terechtkomen. [10]

Wil jij vanavond al beter slapen? Klik hier en begin direct met de 7-stappen methode (tijdelijk 50% korting)

Waar moet je op letten?

Medisana lt 460 daglichtlamp

Wat zijn nu de belangrijkste kenmerken waar je op moet letten als je een daglicht lamp wil aanschaffen?

1. Geen UV-licht

Ten eerste moet je dus een daglichtlamp hebben en géén UV-lamp. UV-licht is schadelijk voor de ogen en de huid en biedt niet de gunstige kwaliteiten van een goede daglicht lamp. [11]

2. Aantal lux

Het allerbeste is een lamp van 10.000 lux. Er zijn ook lampen van 20.000 lux of hoger, maar die kunnen mogelijk schadelijk zijn en de felheid is voor veel mensen onprettig.

Een lamp met een lager aantal lux is ook prima, alleen moet je daar langer voor zitten om de goede effecten ervan te krijgen. [12]

Ook is het belangrijk dat de lamp een constant licht uitstraalt en dus niet, zoals een TL-buis, heel snel of iets trager flikkert.

Flikkering van lampen is vermoeiend voor de ogen en kost veel energie, terwijl je die juist wil sparen! [13]

3. Blauw of wit licht?

Over welk soort licht beter is voor lichttherapie is de wetenschap het nog niet helemaal eens. Sommigen kennen aan blauw licht gunstige effecten toe voor de hormoonspiegel, anderen zijn meer een voorstander van wit licht.

Weer anderen vinden dat er helemaal geen verschil tussen de kleuren zit. [14]

Blauw licht schijnt inderdaad wel intenser te zijn en meer impact op de biologische klok te hebben, maar het voordeel van wit licht is dat daar alle kleuren in voorkomen, en dus ook in mindere mate blauw licht. [15]

Verkeerd gebruik

Er bestaat zoiets als verkeerd gebruik van een daglicht lamp. Wanneer daar sprake van is krijgt je brein niet de signalen van het licht dat nodig is voor de gunstige effecten.

Dan kun je het idee hebben dat een daglicht lamp voor jou geen nut heeft, maar eigenlijk gebruik je de lamp niet op de juiste manier.

Hoe gebruik je de daglicht lamp het beste?

Een daglichtlamp moet je direct na het opstaan gebruiken, bijvoorbeeld tijdens je ontbijt. Ook moet je er lang genoeg achter zitten, voor een lamp van 10.000 lux wordt 20 tot 30 minuten aangeraden.

Ten slotte is het nog heel belangrijk dat het licht op je beide ogen valt, omdat alleen dan je brein hetzelfde signaal als van daglicht krijgt.

De plaatsing van de lamp is dus erg van belang. Aan de ontbijttafel moet de lamp sowieso 40 tot 60 centimeter van je gezicht af staan voor de beste werking.

Daarnaast is het belangrijk dat je de lamp meerdere dagen achter elkaar gebruikt. Het gunstige effect voor je humeur en energieniveau komt pas na 5 tot 10 dagen van aaneengesloten gebruik van de lamp tot uiting.

Aangeraden wordt om de lamp gedurende 1 tot 2 weken op een juiste manier te gebruiken om te onderzoeken of het voor jou effect heeft.

Ook is het voor de werking van belang dat de lichttherapie iedere dag rond dezelfde tijd wordt aangeboden, dus volhouden is de sleutel.

MEDISANA LT 460 Daglichtlamp

Medisana lt 460 daglichtlamp

Voor de beeldvorming bespreken we de kenmerken en ervaringen met deze daglichtlamp. Zo krijg je een goed beeld welke kenmerken van belang zijn en of dit product voor jou het overwegen waard is.

De Medisana LT 460 daglichtlamp is één van de meest bekende daglichtlampen die er momenteel op de markt zijn.

De lamp heeft de voorkeurshoeveelheid van 10.000 lux en heeft de keus uit twee lichtintensiteiten, voor korter of langer aaneengesloten gebruik.

De lamp is medisch gecertificeerd en wordt geleverd met een opbergetui zodat je hem gemakkelijk en veilig mee kunt nemen op reis.

De prijs van de lamp ligt rond de €50,-, wat erg voordelig is en de lamp een prima investering maakt.

Gebruikers van deze lamp zijn erg tevreden over de kwaliteit en de prijs van de lamp. Ook vinden ze de lamp handig in gebruik, met één druk op de knop kun je genieten van de gunstige lichtstralen.

Een minpunt van deze lamp is het losse onderdeel om de lamp te kunnen neerzetten, deze kan kwijtraken of vallen.

Bekijk prijs

Luminette 3 Lichttherapiebril

Luminette 3 lichttherapiebril energielamp

Voor de mensen die ’s ochtends na het opstaan direct naar werk vertrekken is een gewone daglicht lamp niet de beste keus.

Daarom bestaat er de Luminette 3, dit is een lichttherapiebril. Deze bril zet je na het opstaan op en uit de bovenrand komt blauw licht dat je zicht niet verstoort.

De Luminette 3 is de verbeterde versie van de Luminette 2, die wat lomper, zwaarder en minder handig in gebruik was. Deze bril is bijvoorbeeld op te laden met een gewone smartphone oplader en wordt geleverd met een compactere opbergcase.

Je kunt gewoon direct starten met je dagelijkse bezigheden zonder eerste een half uur achter een lamp te zitten, het licht neem je gewoon mee waar je ook gaat.

De lamp bevat een accu, dus wanneer je hem op tijd oplaadt kun je iedere dag van lichttherapie genieten terwijl je onderweg bent.

Ook deze bril is medisch gecertificeerd en is ontwikkeld door wetenschappers van het UMC Luik in België. De 8 LED-lampen in de bovenrand stralen licht uit dat wordt weerspiegelt in het holografische vizier en dan pas op je netvlies komen.

Dat maakt de bril erg veilig, effectief en onschadelijk, ook al zitten de lampjes dicht op je ogen. De bril is erg efficiënt, een dagelijkse gebruiksduur van 15 tot 20 minuten is voldoende.

Daarnaast is een bril door de vorm bij uitstek geschikt om je te verzekeren dat beide ogen genoeg licht krijgen om effectief te zijn.

De prijs van de bril ligt iets hoger. Toch zijn wij erg tevreden over de prijs-kwaliteit verhouding en zijn we erg te spreken over het design, het effect en het gebruiksgemak van de bril.

De bril is alleen nog wel een beetje zwaar, waardoor het een afdruk achterlaat op de neusbrug. Ook duurt het opladen best lang.

Bekijk prijs

Vraag en antwoord

Is de zonnebank een goed alternatief voor lichttherapie?

Nee, de zonnebank is zeker geen alternatief voor lichttherapie. De zonnebank straalt UV-licht uit, dat juist niet op je ogen mag komen omdat dit schadelijk is.

Het licht van de daglicht lamp, mits niet te sterke qua lux, is juist veilig om op je netvlies te belanden, wat ook nodig is om de gunstige effecten te krijgen.

Werkt een daglicht lamp bij slaapproblemen?

Bij sommige slaapproblemen kan een daglicht lamp inderdaad extra ondersteuning bieden. Een daglicht lamp is echter geen wondermiddel. Naast een goede slaaphygiëne kan een daglichtlamp vermoeidheid en depressie in de winter mede tegengaan.

Ook bij slaapproblemen zoals jet lag, een verstoord slaapritme en bij ploegendienst kan een daglichtlamp deels uitkomst bieden.

Op welk tijdstip kun je een daglichtlamp het beste gebruiken?

Het beste tijdstip voor gebruik van de daglichtlamp ligt aan het slaapprobleem dat je probeert te verhelpen.

Bij jetlag kun je de lamp gebruiken om de melatonine-piek in de vroege avond iets omlaag te brengen tot je gewenste bedtijd en ’s ochtends bij het opstaan op een normale tijd.

Bij winterdepressie en ochtendvermoeidheid moet je de lamp direct na het opstaan gebruiken.

Conclusie: wel of geen daglichtlamp?

Een daglichtlamp kan een ondersteunende factor zijn bij slaapproblemen en winterdepressie.

Wanneer de lamp op de juiste manier gebruikt wordt en direct na het opstaan, kan het teveel aan melatonine door de winterse donkerte worden teruggedrongen. Daardoor nemen de winterse vermoeidheid en de depressieve gevoelens af.

Een daglichtlamp is idealiter 10.000 lux, wat veel meer is dan een gewone lamp. Hier zit je na het opstaan 20 tot 30 minuten achter over een periode van 1 tot 2 weken voor je uiterlijk verandering zult merken.

Een daglichtlamp mag geen UV-straling bevatten, dat is schadelijk voor je ogen.

Problemen die behandeld kunnen worden met ondersteunende hulp van een daglichtlamp zijn de effecten van jetlag, winterse vermoeidheid, winterdepressie en een verstoord slaapritme, bijvoorbeeld door nachtdiensten.

Het beste gebruik je een daglicht lamp iedere dag om dezelfde tijd, voor 20 tot 30 minuten.

Bekijk de top 10 beste daglichtlampen van mei 2024

3 reacties

 1. Bedankt voor de handige tips! Ik kwam erachter dat ik de lamp eigenlijk te laat aanzet, als ik al opgestaan ben en gegeten heb. Sindsdien heb ik de volgorde veranderd. Zodra ik wakker ben ga ik gelijk achter de daglichtlamp zitten.

 2. Fijn artikel, de daglichtlamp zorgt ervoor dat ik sochtends scherp en fris ben. Het kost wel wat moeite om erachter te gaan zitten. Daarom leg ik voortaan mijn wekker bij de lamp. Zodra de wekker afgaat moet ik uit bed en omdat ik er dan toch al ben zet ik gelijk de lamp aan.

 3. Bedankt voor de heldere uitleg. Ik had altijd zeer veel moeite om sochtends goed wakker te worden. Sinds kort (een weekje ongeveer) heb ik een Medisana daglichtlamp aangeschaft en ik moet toegeven, het werkt echt super goed. Het lijkt wel alsof ik met een extra dosis energie wakker word. Mocht je twijfelen ga dan voor de Medisana daglichtlamp. Het doet echt wonderen!
  Groeten,
  Stefan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL