De beste fitnessbal / zwangerschapsbal: welke is voor jou het meest geschikt?

Je hebt er vast ooit wel eens één gezien op kantoor of bij de fysiotherapeut: een grote, elastische rubberen bal waar je op kunt plaatsnemen voor bijvoorbeeld het verbeteren van je lichaamshouding tijdens het werk.

Deze bal werd in eerste instantie alleen gebruikt tijdens fysiotherapie, maar bleek later ook uitstekend zijn werk te doen als fitnessbal.

De fitnessbal versterkt namelijk je ‘core’, doordat je meer spieren in moet zetten om je balans te kunnen bewaren.

Ontdek wat er allemaal mogelijk is met een fitnessbal en waar je op moet letten wanneer je er zelf één wilt aanschaffen.

Laten we beginnen met de beste modellen van 2024

foto product voordelen
tunturi fitnessbal Tunturi fitnessbal
beste keuze
  • beschikbaar in de maten: 55cm, 65cm, 75cm, 90cm
  • materiaal: vinyl
  • de bal is stevig en sterk genoeg – geschikt tot maximaal 120kg
  • makkelijk op te pompen dankzij de bijgeleverde pomp
bekijk prijs
rucanor fitnessbal Rucanor Fitnessbal
  • beschikbaar in de maten: 55cm & 90cm
  • materiaal: PVC
  • geschikt voor maximaal 100kg
  • inclusief pompje
bekijk prijs

Waar kan je een fitnessbal voor gebruiken?

waarvoor gebruiken

Met een fitnessbal kan je op een aantal verschillende manieren de flexibiliteit van je lichaam en je uithoudingsvermogen vergroten.

Yoga oefeningen

Je kunt bijvoorbeeld een heleboel yogaposes uitvoeren met behulp van deze bal.

Dit maakt de oefeningen die je doet een stuk leuker en ook nog eens effectiever.

Tijdens een ‘roll out’ oefening kan jij je hele lichaam vanaf de grond compleet strekken met een rechte rug, terwijl de bal tegelijkertijd enkel jouw handen en je lichaamsgewicht ondersteunt.

Positieve effecten van de fitnessbal tijdens zwangerschap

zwangere vrouw fitnessbal

Je kunt de fitnessbal niet alleen gebruiken om goed rechtop te zitten of om er yoga- of fitness oefeningen mee te doen, maar ook voor het doen van zwangerschap soefeningen.

De zwangerschapsbal ofwel de yogabal, is speciaal ontwikkeld voor gebruik tijdens en na je zwangerschap. Wanneer je erop gaat zitten, kan dit verlichtend werken voor je bekken en voor je rug.

Ook het kind in je buik krijgt zo meer ruimte om te kunnen bewegen.

Tijdens de bevalling zelf, kan de bal voor comfort zorgen, omdat deze meeveert en je gemakkelijk verschillende houdingen op de bal kunt aannemen.

Als de baby er is, kan je samen met hem of haar ook nog eens leuke oefeningen doen met de bal.

Door de baby in een draagdoek tijdens de yoga oefeningen langzaam mee te laten bewegen, ervaren zowel jij als je kindje plezier en ontspanning.

Je maakt tijdens mama & baby yoga fysiek en mentaal contact met je kindje, iets wat zeer belangrijk is in zijn of haar eerste levensfasen.

Als bureaustoel

fitnessbal als bureaustoel

Daarnaast worden dit soort ballen ingezet op verschillende werkplekken in Nederland, omdat ze ervoor zorgen dat je je rug rechter houdt tijdens het werken achter een bureau en zo klachten in je onderrug worden voorkomen.

De bal is meer ergonomisch dan bijvoorbeeld de standaard kantoorstoelen die telkens opnieuw versteld moeten worden, afhankelijk van de persoon die erop plaats neemt.

Iedereen kan in principe gebruikmaken van een fitnessbal tussen de 35 en de 75 centimeter hoog.

De fitnessbal zorgt ervoor dat er tijdens het bewegen van je lichaam, minder druk op je spieren komt, zodat de wervelkolom wordt ontlast.

Een zeer fijne bijkomstigheid voor medewerkers die last hebben van rugklachten.

Waar moet je op letten tijdens de aanschaf van een fitnessbal?

Wanneer je een fitnessbal wilt aanschaffen, moet je nooit voor het goedkoopste exemplaar kiezen.

De stelregel is: pas als een bal meer dan 20 euro kost, is er gebruik gemaakt van goed materiaal.

Goed materiaal betekent dat de bal niet snel zijn ronde vorm zal verliezen na gebruik en dat er niet snel scheurtjes in het materiaal zullen ontstaan.

De bal moet na gebruik een langere tijd vol lucht kunnen zitten, zonder dat je hem elke week hoeft op te pompen.

Let er echter wel op dat je fitnessbal inclusief pompje wordt geleverd.

Hoe kies je de juiste maat fitnessbal / zwangerschapsbal?

juiste maat zwangerschapsbal

Niet alleen de kwaliteit van het materiaal van je fitnessbal is belangrijk, ook de grootte van de bal moet aansluiten bij jouw lichaam. Ga uit van je eigen lichaamslengte om de maat van jouw bal te bepalen.

Om dit te testen, neem je plaats op de fitnessbal. Op dat moment moet de ruimte tussen je bovenlijf en je bovenbeen een hoek van 90 graden vormen.

Ben je rond de 1 meter 60? Kies dan voor een bal van 55 centimeter hoog.

Ben je juist erg lang en rond de 1 meter 90? Ga dan voor een fitnessbal van 90 centimeter hoog.

Zoals je ziet, zit de juiste hoogte van de bal altijd een paar centimeter onder je eigen lichaamslengte minus een meter.

Materialen fitnessbal

De meeste fitnessballen zijn gemaakt van rubber of vinyl met speciaal Anti Burst materiaal.

Dit materiaal is vrij van de chemische stof Bisfenol A (BPA). Een stof die erom bekend staat nare bijwerkingen te hebben omdat deze de hormoonhuishouding verstoord.

Daarnaast heb je ook fitnessballen die gemaakt zijn van extra dik materiaal en latex.

Deze zijn driemaal zo sterk als de rubberen bal, maar kosten wel direct rond de 100 euro.

De ronde fitnessballen hebben ribbellijnen rondom de bal, waardoor je je daar aan vast kunt houden. Sommige (halfronde) ballen maken voor extra grip gebruik van een honingraatpatroon op de bal.

Top 3 Fitnessballen

Omdat er oneindig veel keus is tussen verschillende fitnessballen, hebben wij er hier drie met zowel hun voor- als nadelen op een rijtje gezet.

Tunturi Fitnessbal met pomp

tunturi fitnessbal review

De Tunturi Fitnessbal is te koop in vier verschillende kleuren: rood, blauw, zilver of zwart.

De bal wordt geleverd inclusief pomp, maar moet je de pomp wel zelf in elkaar zetten zonder instructies. Ook is de pomp best klein, waardoor het best even kan duren voordat de bal compleet is opgepompt. Maar dit is gelukkig maar eenmalig.

De bal zelf voldoet wel aan de verwachtingen en wordt bestempeld als een bal van goede kwaliteit. De bal kan prima gebruikt worden als extra ‘stoel’ voor bij de eettafel.

Tijdens het vastdraaien van het ventiel als je klaar bent met pompen, moet je overigens erg snel zijn, omdat de bal anders direct weer leegloopt.

Het materiaal van de bal trekt helaas veel stof aan en er wordt aangeraden om de bal eerst te wassen voordat je er oefeningen mee doet.

Voor de prijs die je ervoor betaalt, is het echter een prima bal om fitness- of yogaoefeningen mee te doen. Daarnaast wordt hij snel geleverd: je hebt hem binnen een dag in huis.

Bekijk prijs

Rucanor Fitnessbal met pomp

rucanor fitnessbal review

Deze fitnessbal is ontworpen voor het verbeteren van lichaamsbalanas, fysiotherapie en/of stretch oefeningen. Oefeningen doen met deze bal werkt uitstekend wanneer je last hebt van rugklachten.

De bal heeft een goede barstweerstand en loopt niet snel leeg. Bij dagelijks gebruik van een maand moest de bal 1x bijgepompt worden.

Als er sprake is van een lek, zal de bal heel geleidelijk leeglopen zodat je niet gelijk valt tijdens het doen van een oefening.

Daarnaast wordt de bal geleverd in 2 verschillende maten, 55cm en 90cm.

Het maximale lichaamsgewicht dat de bal aan kan is 100 kilogram.

De bal was overigens snel opgepompt en je krijgt ‘m geleverd inclusief pompje.

Bekijk prijs

Avento Fitnessbal met pomp

avento fitnessbal review

Avento staat erom bekend dat zij sportartikelen ontwerpen van een goede kwaliteit voor een redelijke prijs. De Avento fitnessbal kan worden gebruikt voor fitness oefeningen, situps en fysiotherapie.

De bal is gemaakt van PVC en is anti-statisch, zodat er niet constant stof of vuil aan blijft plakken. Dit is fijn als je thuis met de bal wilt oefenen.

De bal voelt zacht aan, maar is wel van een stevige kwaliteit. De bal is met de bijgeleverde pomp redelijk snel opgeblazen.

Enige nadeel is dat de bal na gebruik wat sneller leegloopt, zodat je hem wekelijks moet blijven oppompen.

De bal is te koop in de kleuren rood, zilver of lichtblauw en zeer handig in gebruik.

Bekijk prijs

Bekijk ook eens het overzicht van de top 10 fitnessballen: Bekijk de top 10 fitnessballen – klik hier

Wat voor soort oefeningen kan je doen met een fitnessbal?

fitnessbal oefeningen

Je kunt verschillende soorten fitness trainingen uitvoeren met de bal, zoals core training en kracht training.

Daarnaast kan je bijvoorbeeld oefeningen met de fitnessbal doen voor een goede spierrevalidatie.

Met core training richt je je op het versterken van de spieren in het midden van je lijf. Hiertoe behoren je buik-, rug- en bekkenspieren.

fitnessbal core training

Doordat we tegenwoordig veel meer zitten op kantoor of thuis, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je spieren niet verzwakken.

Met behulp van een fitnessbal kan je tijdens core training je loop- en zithouding verbeteren, heb je minder last van pijn in je onderrug en heb je meer kracht in je spieren tijdens de dagelijkse activiteiten.

Met kracht training train je je spieren, pezen en skelet om sterker te worden en te groeien.

Dit doe je door bijvoorbeeld gewichten te heffen of met behulp van de zwaartekracht. Denk maar eens aan een ‘ball plank.’

fitnessbal planken

In plaats van je lichaam vanuit een push-up een lange tijd in de lucht kaarsrecht te houden door op je handen te leunen, leun je in dit geval in dezelfde houding op de fitnessbal.

Die stimuleert je om tijdens deze oefening goed je balans te houden, waardoor je meer spieren tegelijkertijd aan moet spannen.

Kracht training beschermt je spiermassa tijdens een periode waarin je gewicht verliest en zorgt daarnaast voor een goede spijsvertering.

Spierrevalidatie is een onderdeel binnen fysiotherapie, dat wordt ingezet wanneer je te weinig beweegt of wanneer je een zenuwverstoring hebt.

Door regelmatig op een fitnessbal plaats te nemen en hier oefeningen mee te doen, zoals het in de lucht gooien van de bal, worden je onderste rugspieren langzaamaan steeds verder versterkt.

Verschil tussen standaard fitnessbal en een BOSU bal

bosu balance trainer pro

De standaard fitnessbal die je onderrugspieren en je core versterkt is compleet rond.

Je kunt ook kiezen voor een minder standaard, halfronde fitnessbal. De halfronde bal, in 1999 ontworpen door BOSU, gebruik je voor zowel balans- als krachttraining.

In principe kan je hetzelfde met de halfronde bal als met de ronde bal, alleen met de BOSU bal kan je meer verschillende fitness oefeningen uitvoeren voor het sterker maken van alle spiergroepen.

Ook is de BOSU bal uiteraard een stuk stabieler dan de ronde bal, vanwege de platte kant.

Meer informatie over deze balanstrainer? Klik hier

De ronde bal gebruik je voornamelijk wanneer je je ‘core’ wilt versterken.

De BOSU bal kan je aan zowel de platte kant als de bolle kant gebruiken tijdens je fitnessroutine, wat resulteert in een uitbreiding van de fitness oefeningen die je normaal gesproken doet met de standaard bal.

Trainen met de bolle kant van de BOSU bal naar boven is iets gemakkelijker, omdat je met de platte kant naar boven veel meer spieren aan moet spannen om balans te kunnen houden.

Conclusie: welke fitnessbal is voor jou geschikt?

fitnessbal

Een fitnessbal vergroot je flexibiliteit en je uithoudingsvermogen.

Ook werkt een fitnessbal ontzettend goed als ergonomische zitplek op kantoor, omdat medewerkers minder snel rugklachten krijgen wanneer zij achter de computer zitten.

Wanneer je een fitnessbal aanschaft moet je erop letten dat het materiaal van de bal stevig is, dat hij voor langere tijd volledig opgeblazen blijft, ook na gebruik en dat de bal inclusief pompje wordt geleverd.

Daarnaast is het van belang dat de bal qua grootte aansluit bij jouw eigen lichaamslengte.

Als je op de bal plaatsneemt en je benen en buik een hoek van 90 graden maken, heb je de juiste maat te pakken.

De meeste fitnessballen zijn gemaakt van rubber of vinyl met speciaal materiaal dat ervoor zorgt dat de bal niet plotseling uit elkaar klapt.

De duurdere variant van de fitnessbal is gemaakt van latex en een materiaal dat driemaal zo sterk is als de rubberen variant.

Op de meeste fitnessballen bevinden zich ribbelige randjes voor extra grip tijdens het doen van fitness- of yoga oefeningen.

Een fitnessbal is niet alleen geschikt om te trainen, maar ondersteunt ook zwangere vrouwen.

Als een zwangere vrouw plaatsneemt op de bal, kan dit de pijn in haar bekken en onderrug verlichten.

Het kind in de buik krijgt tijdens de zithouding op de bal ook meer ruimte om te bewegen.

Wanneer de bevalling plaatsvindt, veert de fitnessbal goed mee met het lichaam van een vrouw en kan deze allerlei verschillende houdingen aannemen die het bevallen gemakkelijker maken.

Er zijn verschillende fitness trainingen uit te voeren met de fitnessbal om fitter en sterker te worden: core training, kracht training en een training voor spierrevalidatie.

Tot slot heb je twee soorten fitnessballen: de standaard ronde fitnessbal en de halfronde BOSU bal.

Ook een fitnessbal aanschaffen om thuis mee te sporten? Schaf dan hier jouw fitnessbal op maat aan: klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL